5 svađa koje svaki sretan par mora odraditi

Brak bi postao dosadan bez pokoje prepirke.

Bilo da još sjajite nakon što ste nedavno uplovili u bračne vode ili lagano klizite prema 20. godišnjici braka, jedna stvar je sigurna: vi i vaša supruga ćete se po putu sigurno nekoliko puta žestoko posvađati.

No, takvi ispadi ne moraju nužno biti loši. “Poneka prepirka je neophodna u vezi”, kaže Jane Greer, obiteljski i bračni terapeut u New Yorku. “Ako partneru nikad niste jasno rekli da se ne slažete s njim, onda će nakupljena ljutnja i srdžba izaći van u obliku osvetničkog ponašanja, što može ugroziti vezu”, kaže Greer.

Naravno, većina vaših svađa ne smije postati natjecanje u vrištanju. I svađa nikako ne smije prijeći u bilo kakav oblik fizičkog obračuna.

O čemu god se radi, svoju zabrinutost bi trebali moći izraziti vokalno i pritom skovati plan koji ne završava spavanjem u odvojenim krevetima. “Ustvari bi trebali konstruktivno raspravljati, a nikako se nadglasavati”, kaže Susan Heitler, savjetnik za veze i brakove u Denveru.

Slijedi pet običnih svađa koje bi trebali odraditi sa svojim partnerom i kako se snaći u njima.

Svađa #1: Kako trošite novac

Čak se i najsretniji parovi ne slažu oko načina na koji troše svoj teško zarađeni novac. “Upoznala sam parove koji se svađaju oko svake teme vezane uz financije, bilo da se radi o putovanju prvom klasom ili kupovanju kave svakog jutra umjesto kuhanja kave kod kuće”, priča Greer.

Ovaj problem je često dublji od činjenice je li si nešto možemo priuštiti ili ne, kaže Heitler. “Nije stvar u kupovanju dizajnerske odjeće ili sportskog automobila – svađate se oko vrijednosti”, kaže Heitler.

Sljedeći put kada poželite spiskati lovu na nešto, a vaša supruga drekne (ili obratno), sjednite i razmislite hoće li se osoba koja se tome protivi morati nečega odreći kako bi se vaša želja ispunila.

Ako je odgovor potvrdan, zajedno složite budget (ako ga već nemate) i utvrdite koliko je kupovina isplativa. Ako je kupovina tehnički moguća, a vaš partner je još uvijek protiv toga, onda morate imati malo dublji razgovor.

Možda netko od vas misli kako je trošenje novca na određene stvari besmisleno. Razgovor o tim stvarima će raščistiti nedoumice i rezultirati smjernicama za nastavak veze.

Svađa #2: Koliko često (ili rijetko) se seksate

“Par koji se ne seksa je ranjiv par, a kada postoji očita asimetrija u želji (za seksom), to je također veliki problem”, kaže Heitler.

Možete ignorirati problem, ali to ne znači da će nestati: nema vam druge već sjesti i dogovoriti se oko toga koliko često – ili rijetko – ćete se seksati.

Ako ne možete naći kompromisno rješenje – ili rješenje koje vas oboje zadovoljava – ozbiljno razmislite o odlasku kod terapeuta, odnosno stručnjaka za veze.

“Ovakav tip sukoba lako natjera jednog od partnera na prevaru”, što bi moglo popločati put do prekida veze, kaže Heitler.

Svađa #3: Kako izražavate ljutnju

“Ako je jedna osoba došla iz obitelji u kojoj se prakticirala ‘izbaci sve iz sebe van, a onda zaboravi na to’ filozofija, a druga iz obitelji gdje se pod svaku cijenu izbjegavalo podizanje glasa, onda je povišene tenzije nemoguće izbjeći”, kaže Heitler.

Njen savjet: razgovarajte o tome kada ste oboje mirni i pribrani, pokušajte razumjeti zašto je jedan od vas, ili oboje, toliko ljuto, i nađite način kako izraziti tu emociju bez velike drame.

“Ljutnja je kao stop znak, kada je osjetite, vrijeme je za stanku”, savjetuje Heitler.

Svađa #4: Koliko je velika uloga majke u vašim životima

Živicira li vas što snaha zove svake nedjelje za vrijeme ručka? Poludi li vaša supruga kada joj kažete da su vaši roditelji iznenada najavili dolazak – i planiraju ostati 3 tjedna?

Vrijeme je za postavljanje granica. Možda nemate iste poglede na ono što je prihvatljivo, a što nije, pa trebate razgovarati o tome i poštovati partnerove želje i potrebe.

“Trik je u tome da ne budete kritični jedan prema drugome, uključujući partnerovu obitelj”, kaže Heitler.

Svađa #5: Kako raspoređujete kućne obveze

Osim ako vaši odnosi nisu jasno definirani kao što je slučaj s Donom i Betty Draper u seriji Mad Men (a nadamo se da nisu), morate sjesti i dogovoriti tko je odgovoran za kućanske poslove kao što je pranje suđa, rublja, bacanje smeća, šetanja psa…

“Kod mene je bio par koji se nevjerojatno svađao oko pranja suđa”, kaže Greer. “On je inzistirao na tome da je oprao suđe, a ono se ustvari nakupljalo u sudoperu. To je izluđivalo njegovu ženu.”

Rješenje? Kada je on bio dežuran za pranje suđa, koristili su papirnate tanjure. “Nakon što je shvatio koliko više uživa kada jede s porculanskih tanjura, primio se posla”, priča Greer.

Komentari

▲ Povratak na vrh