11 šokantnih činjenica koje niste znali o masturbaciji

Ova zabava ima svoje pozitivne i negativne strane

Masturbacija – nije samo odličan način da skratite vrijeme, nego je ujedno i najsigurniji seks koji možete imati. A ima i mnoge zdravstvene prednosti!

Donosimo 11 stvari koje vjerojatno nikada niste čuli o svom omiljenom hobiju:

1. Fetusi muškog spola mogu masturbirati dok su još u maternici

Ako ste mislili da je prvi put kada ste se dodirnuli i shvatili kako je osjećaj super bio u pubertetskim godinama, vjerojatno niste u pravu. Istraživači u Španjolskoj otkrili su da fetusi muškog spola zapravo masturbiraju dok su još u maternici što znači da ovaj oblik zabave započinje puno prije nego što se prvotno mislilo.

“Masturbacija u ranom djetinjstvu može početi kada dijete otkrije da određeni ‘manevri’ izazivaju osjećaj zadovoljstva i ugode”, objavili su znanstvenici i objasnili da se ovdje ne radi o seksualnom zadovoljstvu, već o izvoru zadovoljstva sličnom sisanju prsta ili ljuljuškanju.

2. Štiti od raka prostate

Istraživanje koje je nedavno provedeno na Harvardu pokazalo je da su muškaraci, koji su ejakulirali najmanje 21 put mjesečno, imali između 19 i 22 posto niži rizik od raka prostate u odnosu na muškarce koji su ejakulirali četiri do sedam puta mjesečno. S obzirom na to da se bilježi porast ove vrste karcinoma, vrijedi poslušati američke znanstvenike.

3. Možda biste trebali promijeniti tehniku

Vjerojatno ste primijetili kako svaki put masturbirate na manje-više isti način, zar ne? Ponekad vjerojatno koristite različite vrste stimulacije, vizualnu, pisanu ili nešto drugo, ali sama tehnika vjerojatno ne varira previše.

Za to postoji i termin, idiosinkrazijska masturbacija. Idiosinkrazija je povremena ili stalna reakcija organizma na određeni nadražaj. Ako se vaše tijelo navikne samo na jedan tip stimulacije – onaj kojem je izloženo kada se samozadovoljavate, može se dogoditi da tijekom spolnog odnosa sa svojom partnericom imate problema s postizanjem orgazma zato što ona ne može ‘pogoditi’ točan pokret koji vam je nužan. Ako primijetite taj problem, napravite pauzu s masturbiranjem ili promijenite tehniku koju koristite.

Također možete naučiti partnericu tehniku koju koristite, ali nemojte očekivati da će je ona usavršiti.

4. Ne masturbiraju svi muškarci

Istraživanje iz 2016. godine otkrilo je prilično iznenađujuću statistiku o masturbaciji – samo 57 posto heteroseksualnih muškaraca redovito masturbira. Prema autorici istraživanja, doktorici Debby Herbenick, razlozi mogu biti različiti. Neki muškarci imaju više nego dovoljno seksa sa svojim partnericama, dok su neki jednostvano nezainteresirani, a 14 do 17 posto ispitanika ima nizak libido. Sve dok masturbacija ne ugrožava vaš svakodnevni život, riječi ‘previše’ i ‘masturbacija’ ne idu u istu rečenicu.

5. Sretni muškarci zaboravljaju kada su zadnji puta masturbirali

Da, to je točno! Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sexual Medicine sugerira da muškarci obično precjenjuju koliko masturbiraju, ali dobro raspoloženi muškarci zapravo podcjenjuju koliko često to rade. Istraživači nemaju objašnjenje za to.

6. Svibanj je Nacionalni mjesec masturbacije

U slučaju da još niste obilježili na svom kalendaru, svibanj je Nacionalni mjesec masturbacije. Prvi puta obilježen je 14. svibnja 1995. godine, nakon što je lanac trgovina seks igračkama Good Vibrations proglasio Dan masturbacije u čast glavne kirurgignje Joycelyn Elders, koja je predlagala da masturbacija postane dio kurikuluma seksualnog odgoja u Sjedinjenim Državama zbog čega joj je tadašnji predsjednik Bill Clinton dao otkaz. U nekim drugim dijelovima svijeta, tinejdžere se potiče da masturbiraju.

7. Vibratori nisu samo za žene

Kada pomislimo na žensku masturbaciju, pomislimo na korištenje vibratora. Ali vibratori mogu pomoći i muškarcima pri masturbaciji.Prema istraživanju u časopisu Journal of Sexual Medicine 16,6 posto muškaraca koristi vibrator dok masturbira. Proširite svoje vidike i probajte, možda vam se svidi!

8. Postoji i ‘pogrešna’ tehnika masturbacije

Vjerojatno ste čuli da se tijekom seksa možete ozlijediti, ali što je s ozljedama tijekom masturbacije? Očekivano bi bilo da znate i kad je dosta, zar ne? No, ponekad to nije slučaj. Istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji Trauma and Acute Care Surgery otkrilo je da je čak 60 posto slučajeva frakture penisa izazvano masturbacijom. Drugi užasi koji mogu biti izazvani masturbacijom su problemi sa cirkulacijom do kojih može doći ako previše ‘pritegnete’ penis ili teške infekcije mikroranica i posjeklina do kojih može doći ako masturbirate često, dugo i snažno, a ne koristite lubrikant.

9. Gubljenje erekcije tijekom masturbacije može signalizirati problem

Nekada tijekom seksa izgubite erekciju zbog stresa, umora ili možda nervoze. Erekciju, također, možete izgubiti i tijekom masturbacije. Ali u ovom slučaju, to je definitivno puno veći problem. Talijanski istraživači otkrili su da 45 posto muškaraca srednjih godina ima problema s erekcijom tijekom samozadovoljavanja, a svi oni imali su veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ako uočite ovaj problem, posjetite kardiologa.

10. Sperma dobivena masturbacijom nije ista kao ona tijekom seksa

Začudo, nije svo sjeme isto! Rezultati nekoliko istraživanja provedenih tijekom 1990-ih pokazali su da ejakulat koji se oslobađa tijekom seksa sadrži više spermatozoida od onog koji se oslobodi tijekom masturbacije. Vaša prostata je puno aktivnija za vrijeme spolnog odnosa. Osim toga, utvrđeno je i da se tijekom orgazma oslobodi veća količina ejakulata ako muškarci masturbiraju gledajući erotske scene sa ženom koju nikada ranije nisu vidjeli nego kad gledaju stalno jedno te isto.

11. Muškarci nemaju ‘monopol’ nad masturbacijom

Istraživanja su pokazala da muškarci masturbiraju više od žena, ali unatoč tome nisu na tronu kada je u pitanju masturbacija. Evolucijski razlozi vjerojatno postoje iako nisu poznati znanosti, ali utvrđeno je da i životinje isto masturbiraju, točnije mužjaci! Morževi mogu sami sebi pružiti oralni seks i to ponekad rade. Mužjaci losa rogove trljaju o stabla drveća, divojarci vole štapove, a mužjaci vjeverica masturbirat će dok ne ejakuliraju.

Komentari

▲ Povratak na vrh