Želite li ovih dana otići na planinarenje, ovo trebate znati!

Nije greška ako ste se odlučili otići u prirodu kako biste razbistrili svoje misli, protegnuli noge i barem nakratko pobjegli od kaotične situacije kojoj svjedočimo posljednjih dana

Međutim, pripazite da ne idete na mjesta na kojima bi moglo doći do okupljanja većeg broja ljudi kao što su popularne šetnice i parkovi.
Planinarenje je stoga odličan način za kratki bijeg od svakodnevice i odmor za duh. Za uživanje u planinarenju ne postoji dobno ograničenje, samo ono zdravstveno. Uz dobro planiranje i pripremu, planinarenje je aktivnost u kojoj može uživati bilo tko.

Priprema za planinarenje
Prije no što se uputite na obližnje brdo, prođite ovih nekoliko koraka pripreme:
1. Odaberite stazu.
2. Opremite se.
3. Krenite!
Odabir staze ovisi o mnogim faktorima, a najvažniji od njih je dakako težina. Ako ste početnik, bez obzira na vaš entuzijazam, odaberite lakšu stazu namijenjenu upravo vašoj kondiciji i pripremi.
Odabir staze ovisi i o tome koliko vremena imate na raspolaganju, u kakvoj ste kondiciji, ali i vremenskim uvjetima. Pritom uzmite u obzir i koliko dugo vam treba da od svoje kuće dođete do početka planinarske staze. Nemojte sami sebi lagati o kondiciji. Radije si priznajte da tijekom zime niste bili pretjerano aktivni i da ste uživali u nezdravoj hrani, nego da sami sebe uvjeravate suprotno jer postoji velika šansa da nećete izdržati penjanje do vrha.

Što se vremenskih prilika tiče, iako je u većini gradova počelo proljeće, morate znati da neke staze još uvijek nisu dostupne za penjanje jer su pokrivene snijegom. Također, pregled vremenske prognoze važan je kako biste se sukladno njoj mogli obući.
U osnovnu opremu koja vam je potrebna za planinarenje spadaju dobre planinarske gojzerice koje će čuvati vaša stopala i zglobove, slojevita odjeća, planinarski ruksak te voda i hrana.
Unatoč dobroj pripremi i velikoj želji za planinarenjem, ponekad nepredviđene situacije mogu uništiti izlet. Jedna od takvih situacija su bolovi koji se kod planinara nerijetko javljaju. Za takve se slučajeve važno osigurati kako biste svoj izlet mogli dovršiti bezbolno. I treba brzo reagirati, ne čekati da se bol pojača i potraje predugo jer postoji mogućnost razvoja kroničnih tegoba.


Neka obavezan dio vaše opreme bude Itami flaster koji djeluje protiv akutnih bolova kod istegnuća, uganuća i različitih sportskih ozljeda.

Itami je prvi bezreceptni flaster koji djeluje točno gdje boli, a idealan je za planinarenje jer ne zauzima mnogo mjesta i praktičan je za korištenje. Lijepi se na kožu na bolno mjesto, djeluje do 12 sati i ne ostavlja tragove na odjeći.
Ne dozvolite da bol uništi vaš dugo planirani izlet!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Plaćeni oglas o lijeku
ITA-AD-011-20032020

Komentari

▲ Povratak na vrh