Suživot žene, majke i trkačice s… pametnim satom!

Nakon što postanete 'pravi' trkač, uza sav trud koji ulažete, puno je parametara o kojima počnete razmišljati na drugačiji način, a tehnologije su tu da vam pomognu (i olakšaju) postizanje što boljih rezultata. No, ne samo u sportu, nego i u svakodnevnom životu. A moj su stubokom promijenile!

Kao da je bilo jučer, a zapravo su prošle već četiri godine, kada sam među tisućama nabrijanih trkača na Jelačićevu trgu čekala start svog prvog polumaratona. Od osobe koja je jedva mogla pratiti tempo živahnih trogodišnjih blizanaca do polumaratonke prošlo je samo osam mjeseci.

U međuvremenu istrčala sam tri polumaratona, nekoliko ‘cenera’ i drugih utrka i apsolvirala obilje novih znanja o trčanju – od disanja, tehnika, tempa, ubrzanja, vježbi snage, važnosti prehrane, izbora najboljih tenisica i, naravno, najboljeg ‘sata za trčanje’!

Koliko se god opirala modernim tehnologijama, uz prijateljice trkačice koje su strastvene ljubiteljice pametnih satova, moje trčanje uz neku od aplikacija na mobitelu na kraju je bilo – čisti poraz. Jer em je mobitel nepraktičan za nošenje dok trčite, em pokazuje sporije rezultate od, primjerice, ultimativnog Garmina (čije se ime u svijetu mojih frendica izgovara pobožnije od drugih), em mi ne stoji tako lijepo na ruci kao ovi novi trendi multisport GPS satovi s cool narukvicama…

Ne mogu se odlučiti koji je zgodniji! ;-)

Shvaćate, zar ne? Taština ne trpi gubit(ni)ke! Naime, nakon što postanete ‘pravi’ trkač, uza sav trud koji ulažete, puno je parametara o kojima počnete razmišljati na drugačiji način, a tehnologije su tu da vam pomognu (i olakšaju) postizanje što boljih rezultata. Više ne gledate samo na to kojim tempom trčite, nego unaprijed određujete strategiju po dionicama, pratite otkucaje srca, čak i zasićenost kisikom. Da je stvar vrlo ozbiljna shvatite u trenutku kada vaši, sad već sedmogodišnji blizanci bolje barataju tehnologijama od vas i više neće, primjerice, u vožnju biciklom oko Jaruna bez nekog gadgeta.

Zato je u našoj obitelji nastalo opće veselje kada sam na testiranje dobila fēnix 6S iz nove serije Garmin GPS multisport pametnih satova. Prvi dojam (ok, tipično ženski, priznajem) bio je: ‘Bože, kako je lijep’ i ‘Savršeno pristaje uz moje malo zapešće’. Poput djeteta u tvornici čokolade počela sam istraživati sve funkcije, od Power Managera za dulji vijek baterije do apsolutno fantastične PacePro tehnologije koju nema nijedan drugi pametni sat. Naime, ta funkcija prati i održava strategiju tempa trkača dajući vam pritom smjernice (još označene ocjenama) dok trčite. Trebalo mi je neko vrijeme da na prvom treningu prestanem svaki čas pogledavati na ciljani tempo, ali i stvarni tempo dionice, udaljenost do sljedeće dionice i koliko sam ispred ili iza cilja. Koja navlakuša!!!
Mali hint: planove možete kreirati izravno na satu ili unaprijed na usluzi Garmin Connect ili aplikaciji Garmin Connect Mobile.

Morem li reći da sam se pohvalila i prijateljici Mihaeli, gorljivoj trejlašici, kako fēnix 6 ima i značajku ClimbPro koja trail trkačima i biciklistima koji vole trenirati u brdovitim predjelima omogućuje da steknu bolju svijest o okruženju i svojim performansama tijekom uspona?

U moru svih informacija iskopala sam i da fēnix serije 6 ima ugrađene i profile aktivnosti, procjenu VO2 max i statusa treninga s podešavanjem za toplinu i visinu, zatim poboljšani senzor otkucaja srca na zapešću za cjelodnevno praćenje stresa (to se i ne usudim uključiti!), podvodni srčani ritam za plivanje te PulseOx zasićenost krvi kisikom za podršku naprednog praćenja sna i aklimatizacije visine. Uz to, inovativna funkcija praćenja energije Body Battery omogućuje uvid u razinu energije u tijelu u bilo kojem trenutku, što je korisno pri zakazivanju treninga, odmora između vježbanja i spavanja.

Kao prava #nemajka koja drži do toga da djecu (kontrolirano, naravno) treba pustiti da sama istražuju moderne tehnologije (ok, priznajem, ta mi izlika često služi i kada želim malo mira za sebe) nemalo sam se iznenadila kada je Dominik (stariji od blizanaca i radoznalko koji obožava tehniku) otkrio TopoActive Europe kartu za avanture na otvorenom, zatim ski karte za više od 2000 skijališta širom svijeta (‘Mama, kad ćemo na skijanje?’) i 41.000 golf-terena (ovo ne smijem ni u ludilu pokazati suprugu!). Nekako je iskopao i ‘glazbeni kutak’ na kojem se može pohraniti i do 2000 pjesama, a omogućuje i sinkronizaciju popisa za reprodukciju s nekoliko najpopularnijih glazbenih servisa, bez potrebe za telefonom. To još nisam isprobala, ali svakako ću pripremiti omiljenu listu pjesama za utrku Garmin 10k, na kojoj trčim 13. listopada u sklopu Zagrebačkog maratona! I jedva čekam vratiti se na mjesto ‘ponosa i slave’!

Nešto staro, nešto novo! Majica s mog prvog polumaratona od prije 4 godine i ostali gadgeti spremni za 13. listopad i utrku Garmin 10k na Zagrebačkom maratonu. Jedva čekam!!!

Kad sam prije četiri godine krenula u školu trčanja, jedna me prijateljica pitala kako uspijevam uspješno trčati – uz muža i dvoje djece. Ja sam joj na to odgovorila da je tajna u tome što ‘trčim – od muža i od djece’! ;-) No često to ostane samo na želji jer mobitel, a sad i fēnix 6S omogućuju primanje obavijesti na zapešću, dolazne pozive, poruke, e-mailove i sve ostale pametne obavijesti i dok sam na treningu. No, nemreš sve imat’ u životu, zar ne? ;-)

Na kraju, jedna me stvar posebno veseli – ovaj pametni multisport sat ima i Garmin Pay, pa se s njim može i beskontaktno plaćati, tako da više nitko nema izgovor da je zaboravio novac za plaćanje – cuge nakon treninga!

Moja prijateljica Biba i ja nakon istrčanog prvog polumaratona u životu – 11. listopada 2015.

Komentari

▲ Povratak na vrh