Pliva i Men’s Health zajedno u Movembru: ‘Što su brkovi u muškarca’

Najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj i najpopularniji muški lifestyle časopis na svijetu udružili su snage u cilju podizanja i jačanja svijesti o muškom zdravlju i njegovoj prevenciji, želeći ih prvenstveno potaknuti da usvoje zdravije životne navike i o svojem zdravlju razgovaraju s bližnjima!

Najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj i jedna od vodećih u regiji Jugoistočne Europe zajedno s  najvećim i najbrže rastućim muškim lifestyle časopisom na svijetu, kojeg čita više od 24 milijuna čitatelja, udružili su se po prvi put u Movembru. 

‘Što su brkovi u muškarca’ panel je koji ih je ujedinio u cilju podizanja i jačanja svijesti o muškom zdravlju i njegovoj prevenciji, želeći ih prvenstveno potaknuti da usvoje zdravije životne navike i o svojem zdravlju razgovaraju s bližnjima. Na njemu su sudjelovali dr. Iva Kožul, spec.urolog, doc. dr. Goran Arbanas, psihijatar, seksualni terapeut i voditelj prve ambulante za seksualne smetnje u Hrvatskoj, prim. dr. sc. Ante Reljić, spec. urolog, Krešimir Šego, glavnik urednik Men’s Healtha i Orlando Lopac, profesor kineziologije i vlasnik tvrtki Starfitness i H.O.L.S. d.o.o. – Orlando Wellness Gruop koja se bavi managementom sportske rekreacije i edukacijom.

Pliva i Men’s Health zajedno u Movemberu

‘Muške bolesti su one koje su muški ‘unikat’ – u prvom redu rak jajnika, rak prostate i kao ‘kruna’ svega erektilna disfunkcija. Posljedično, muškarci mogu imati i razne psihološke tegobe zbog navedenih problema, a nerado o njima govore i ne liječe ih. Simptomi bolesti kod različitih stanja javljaju se u različitoj fazi bolesti. Kod raka prostate spacifični simptomi se javljaju kasno, kad je bolest već uznapredovala, a u ranim fazama se rak i benigno uvećanje prostate ne mogu razlikovati na temelju simptoma. Karcinom testisa javlja se najčešće u mlađoj životnoj dobi (25 -39 godina) te se tumorski procesi odvijaju brzo i oboljele osobe mogu biti ugrožene. Zahvaljujući učinkovitim metodama liječenja i rak testisa i rak prostate su izlječivi kod velikog postotka bolesnika, ali ako ih otkrijemo na vrijeme. Zato je važnost preventivnih pregleda neupitna’, upozorio je prim. dr. Ante Reljić.

Zašto je važno obaviti sistematski pregled? 

Prim. dr. Ante Reljić, spec. urolog i moderatorica Katarina Moškatelo

Činjenica je da muškarci dugo negiraju problem i u pravilu im treba između 9 do 18 mjeseci od prvih simptoma da se jave liječniku.
‘Muškarci se najčešće informiraju o problemu preko interneta, na kojem mogu naći i dobre, ali i sulude savjete. Rijetko o tome razgovaraju s prijateljima i u obitelji, a tek kada više ne znaju kamo bi – obrate se liječniku. U medicini je poznato da se žene znatno ranije javljaju liječniku nego muškarci zbog bilo koje bolesti. Upravo su žene te koje u većini slučajeva dođu i potaknu partnera na pregled. Osim toga, mnogi muškarci misle da im nema pomoći, a zapravo je problem vrlo rješiv’, kazao je prim. dr. Goran Arbanas.

Ne dajte da vam padne!

Od mirka do tvrtka: koliko je čvrst vaš veseljko? 

Doc. dr. Goran Arbanas, psihijatar, seksualni terapeut i voditelj prve ambulante za seksualne smetnje u Hrvatskoj

I dok se sve do nedavno urološka struka smatrala ‘muškom’ specijalizacijom, zadnjih desetak godina sve je više žena koje jednako uspješno komuniciraju i liječe ‘muške probleme’. ‘Nekim je muškarcima pomalo neugodno kada shvate da će ih pregledati liječnica, no postoje i oni kojima je čak i draže da pregled obavi žena, nego muškarac’, otkrila je dr. Iva Kožul, spec. urolog. 

Ne čekajte simptome bolesti – da ne bude prekasno!

Dr. Iva Kožul, spec.urolog

‘Problem erektilne disfunkcije ima izrazito značajan utjecaj i na psihičko zdravlje muškarca ali i na partnerske odnose. U današnje vrijeme s obzirom na način života, stres i ostale čimbenike koji dovode do toga, sve je više 45+ osoba s tom problematikom’,  upozorio je dr. Arbanas, dok je dr. Reljić naglasio kako su faktori rizika za erektilnu disfunkciju potpuno jednaki faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti, pa se erektilna disfunkcija često i smatra kardiovaskularnom bolešću. 

Novi broj Men’s Healtha izazvao je veliko zanimanje

Upravo zato što muškarci teško priznaju da imaju bilo kakav problem iz spektra seksualnog života, pa o tome ne razgovaraju čak ni ‘uz pivu s dečkima’, jedna od ‘zadaća’ medija, društvenih mreža i drugih javnih servisa, pa tako i Men’s Healtha kao jedinog muškog lifestyle časopisa na hrvatskom tržištu jest upravo razbijanje tabua o muškom zdravlju te osvješćivanje javnosti o prevenciji raznih bolesti. Men’s Health, baš kao i Orlando Wellness Gropu sa svojim fitness centrima populariziraju zdrav način života, uravnoteženu prehranu i vježbanje kao temelj zdravog života općenito što je preduvjet i za zdrav seksualni život.

Kako vježbanje utječe na vaš “ponos”? 

Sedam namirnica koje će nabildati vaš – libido!!! 

Orlando Lopac, profesor kineziologije i vlasnik tvrtki Starfitness i H.O.L.S. d.o.o. – Orlando Wellness Group
Orlando Lopac, Krešimir Šego, dr. Iva Kožul, dr. Goran Arbanas, Katarina Moškatelo i dr. Ante Reljić
Krešimir Šego, dr. Iva Kožul, predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan, Matija Vučković iz AMZ-a, Maja Matijaca, brend manadžerica Men’s Healtha, Jelena Čabo Aras i Maja Prižmić iz Plive
I brojni zaposlenici u Plivi rado su poslušali stručni panel

Komentari

▲ Povratak na vrh