Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017.

Spektakularnim dolaskom na Trg bana Jelačića i adrenalinskim ispitom spretnosti 7. lipnja završio je ovogodišnji najljepši i najtiši reli na svijetu

Četvrti međunarodni Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017. počeo je tradicionalno u Istri, a tijekom čak osam dana vožnje rutom dugom 1550 km predivnim krajolikom preko pet otoka i šest nacionalnih parkova, uz pregršt atrakcija na ruti, koja je i službena ‘Zelena električna magistrala’ s punionicama – završio je u Zagrebu. Svake godine ovaj inovativni i jedinstveni turistički projekt pomiče granice i na najbolji način promovira hrvatsku u Europi i svijetu. Ove smo godine srušili i nekoliko rekorda – imali smo najveći broj Tesla vozila na trajektu te najveći broj Tesla vozila koja su se odjednom punila na jednome mjestu. Trošili smo dnevno između 4 i 5 MW struje, a vozila ukupno imaju 25.000 KS čija je vrijednost oko 50 milijuna kuna. Prvi put ove godine umjesto dizelskog agregata, koji smo vozili sa sobom, punili smo na HEP-ovim trafostanicama što je oduševilo sve natjecatelje. Sudionike je oduševila besprijekorna organizacija što je poseban kompliment, pogotovo kada dolazi od Nijemaca, Austrijanaca i Skandinavaca, a kako im se svidjelo na predivnim mjestima poput Poreča, Vodnjana, Opatije, Malog Lošinja, Zadra, Splita, Smiljana i Zagreba, nije potrebno naglašavati.

Nijedna lokacija nije odabrana slučajno nego s ciljem da pokaže ono najbolje što Hrvatska nudi, od kulturne baštine, prirodnih ljepota do naše vinske i gastronomske scene, a nije nedostajalo ni adrenalina, od ispita spretnosti i ‘speed racea’ u Poreču, Splitu i Zagrebu do klasične ‘drag race’ utrke na lošinjskom arodromu. Vožnja preko otoka Paga s čudesnim mjesečevim krajolicima, gdje brojni proizvođači automobila snimaju svoje reklame, i grad Zadar s kultnom instalacijom solarnih panela Pozdrav Suncu i morskim orguljama ostavili su ih bez daha. U Dugopolju ispred hotela Katarina, u kojem su nam priredili doček, nalaze se Tesla Super-chargeri, a stara gradska jezgra Splita i Dioklecijanova palače prava je povijesna riznica. Na 400 km dugom putu prema Zagrebu, zaustavili smo se u Smiljanu, rodnome mjestu Nikole Tesle, gdje smo jeli i punili se pozitivnom energijom.

Ove je godine na reliju bilo šezdeset električnih vozila; gotovo svi vozači Teslinih vozila iz cijelog svijeta, a od domaćih sudionika sudjelovali su i vlasnik tvrtke Dok-ing Automotive, Vjekoslav Majetić, sa svojim e-skuterima i električnim vozilom LOOX te e-Golf od CVH koji se dobro uklopio među Tesle. Jedan od naših ciljeva jest promocija uspješnih i pozitivnih primjera hrvatskih tvrtki, kako privatnog tako i javnog sektora, upravo zato što promičemo društveno-odgovorno ponašanje koje potiču tvrtke poput HEP-a CVH te Hrvatske Lutrije. Upravo je ta društvena odgovornost utkana u organizacijske vrijednosti, misiju i viziju tvrtke, a u skladu s tim, osim uspjeha same organizacije, Hrvatska Lutrija najviše teži ciljanom poboljšanju kvalitete življenja i dobrobiti za cijelo društvo. Svjesni važnosti odgovornog utjecaja na okoliš i promicanja ‘zelenih’ vrijednosti te želje za smanjenjem štetnih plinova, rado su se odazvali ovom projektu i dali svoj doprinos. Također, kao vodeći priređivač igara na sreću u Hrvatskoj, dobro je poznato da Hrvatska Lutrija osim lutrijskih igara koje su svima poznate (Loto, Bingo, Eurojackpot i Keno) te online Binga in casina, priređuje i loto klađenje te sportsko klađenje. U velikom broju sportova koji se mogu pronaći u svakodnevnoj ponudi često se nalazi i klađenje na autoutrke, odnosno reli vožnje. U svibnju su počeli priređivati i jednu novu igru – Pobjednički b(r)oj. Riječ je o zajedničkom projektu i suradnji s Fondom za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a dio prihoda od igre izdvojit će se za stipendiranje djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja, djece zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i djece hrvatskih ratnih invalida, dragovoljaca i djece dragovoljaca. Ovom igrom još jednom su pokazali svoju društveno-odgovornu ulogu u senzibilizaciji društva i podržali viši cilj.

“Naš projekt uspješno spaja e-mobilnost, ekologiju i turizam, a ove su godine u reliju sudjelovale i dvije obitelji s djecom, obitelji sa psima te invalidne osobe čime se svrstavamo u sam vrh projekata koji su ‘friendly’ prema svim društvenim skupinama. Za sljedeću, 2018. godinu pripremamo još veći spektakl s obzirom na to da ćemo slaviti petu godinu održavanja te još jednom pokušati nadmašiti sami sebe”, izjavila je direktorica relija Tina Kolovrat.
Pobjednici ovogodišnjeg relija su:
1. Ville Nahkuri – Tesla Model S (Finska)
2. Manuel Strohmeier – Tesla Model X (Austrija)
3. Volker Schoch – Tesla Model S (Njemačka)

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh