Ne propustite ekološki lipanjski broj National Geographica Hrvatska!

Osam milijuna tona plastike završi u oceanima svake godine, a to je samo dio plastičnog otpada koji guši Zemlju! Što vi činite? Više o aktualnoj temi – planet ili plastika – čitajte u lipanjskom izdanju National Geographica Hrvatska!

Stvorili smo je. Ovisimo o njoj. Gušimo se u njoj. Plastika.

Prije 150 godina stvorili smo lagan, čvrst i jeftin materijal. Danas taj čudesni materijal pomaže srcima da kucaju i zrakoplovima da lete. Više od 40 posto tog materijala upotrijebi se samo jednom, a zatim baci.

Otprilike osam milijuna tona tog materijala završi u oceanu svake godine. Plastična vrećica ima „radni vijek“ oko 15 minuta, a upotrijebimo ih bilijun svake godine. To je vrlo izražen izvor plastičnog smeća – ali samo vrh ledenog brijega u oceanu zasićenom plastikom.

Proizvodnja plastike dosegnula je vrtoglav ritam: praktično polovina svega što je ikad napravljeno od plastike proizvedeno je u posljednjih 15 godina. „Plastika sama po sebi nije loša. Loše je ono što mi s njom činimo ili ne činimo“, poručuje Sylvia Earle, istraživačica National Geographica.

Da bi lakše plovili strujama, morski se konjici uhvate za plutajuću morsku travu ili neki drugi prirodni otpadak u moru. U zagađenim vodama oko indonezijskog otoka Sumbawa, ovaj se morski konjic zakvačio za plastični štapić za uši. „Volio bih da ova fotografija nikad nije nastala“, kaže fotograf Justin Hofman.

U ekološkom lipanjskom izdanju National Geographica čitajte i o prekrasnim, ali ugroženim papigama, kako crpljenje nafte ugrožava prirodne rezervate, o izgubljenoj koloniji i Croatan Indijancima, te pogledajte sjajne fotografije minerala i kukaca iz fundusa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Mužjaci crvenokrile papige koja živi u Australiji, Indoneziji i Papui Novoj Gvineji možda izgledaju privlačno i takvi kakvi jesu, ali paleta njihovih boja ženkama je vjerojatno još blistavija. Poput mnogih drugih ptica, ta vrsta može vidjeti ultraljubičastu boju. Perje nekih papiga pod UV svjetlom je fluorescentno, što navodi na pomisao da te ptice s potencijalnim partnerima komuniciraju pomoću širokog spektra svjetlosnih valnih duljina. Fotografija je snimljena u Loro Parque Fundacion, Kanarski otoci (Španjolska).

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographica Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. lipnja 2018. godine!

Komentari

▲ Povratak na vrh