National Geographic Hrvatska otkriva zašto je vjera moćan lijek

Potražite novi broj National Geographic Hrvatska na svim kioscima!

Um caruje. Niste samo ono što jedete, činite ili mislite. Ono ste u što vjerujete. National Geographic Hrvatska otkriva kako vjera – u placebo, rituale, mistična iskustva – doista može utjecati na izlječenje. Zašto je vjera moćan lijek – saznajte u novom izdanju. I vjerujte u prosinački broj National Geographica Hrvatska!

NGM Orangutans

Ugroženi orangutani. U novom broju National Geographica Hrvatska čitajte i o neizvjesnoj budućnosti orangutana. Iako znanstvenici dolaze do važnih otkrića o životu orangutana, tim tajanstvenim riđim majmunima ipak prijeti nesigurna budućnost.

Bogatstvo parka Manu. Nacionalni park Manú čudo je prirode, zaštićeno – barem za sada – izolacijom i domorodačkim lovcima duboko u prašumi. Jedva oko tisuću pripadnika plemena Matsigenka živi u nacionalnom parku duž rijeke Manú i njenih pritoka. Uzgajaju usjeve i love u šumi, no samo onoliko koliko im treba za prehranu. Majmuni hvataši omiljeni su im plijen – ali i omiljeni ljubimci.

Park prirode Medvednica. Uza samu hrvatsku metropolu nalazi se rekreacijska oaza, park prirode prebogate povijesti, zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Žena duge crne kose odjenula je crnu haljinu, navukla kožnate rukavice i objema šakama čvrsto uhvatila mač. Prebacila je potom na glavu crnu kapuljaču i stala na zidine Medvedgrada. „U tom trenutku, dok mi pogled puca na metropolu, a pod kožnom rukavicom škripi držak mača, ja više nisam Dubravka Boroša. Ja sam Crna Kraljica“, kaže 36-godišnja čuvarica prirode na Medvednici koja posljednjih deset godina u sklopu srednjovjekovnih dana utjelovljuje tu okrutnu mitsku vladaricu Medvedgrada, utvrde koja bdije nad Zagrebom gotovo osam stoljeća.

vjera-kao-mocan-lijek

Ovu reportažu kao i ostale reportaže o nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Hrvatskoj koje vas očekuju u National Geographicu Hrvatska omogućila je suradnja s projektom PARCS, koji u ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP), a financiran je darovnicom Globalnog fonda za okoliš (GEF).

Potražite novi broj National Geographic Hrvatska na svim kioscima!

Komentari

▲ Povratak na vrh