Kako kolagen može pomoći u sportskoj pripremi?

Aktivna svakodnevica nezamisliva je bez zdravih i pokretnih zglobova. Oni nam omogućuju da hodamo, trčimo, planinarimo, plivamo, bicikliramo ili samo udobno sjedimo u naslonjaču

Prema rezultatima epidemioloških istraživanja, u Hrvatskoj svaka četvrta žena i svaki peti muškarac srednje životne dobi ima neki od simptoma degenerativnih promjena zglobova. Nažalost, ni mlađa populacija nije pošteđena pa u 10% populacije u dobi između 15 i 25 godina dolazi do artrotskih promjena.

Različite ozljede koje se mogu javiti tijekom tjelesne aktivnosti negativno utječu na zdravlje naših zglobova. Naime, sportske ozljede, ali i starenje, uzrokuju trošenje hrskavice u zglobovima. Upalno stanje koje se pritom razvija te neugodno trenje kosti jedne o drugu otežavaju aktivnosti u kojima uobičajeno uživamo i posljedično narušavaju kvalitetu života. Stoga, kako bismo mogli biti tjelesno aktivni, naše tijelo mora biti dobro pripremljeno, a u tome nam svakako pomoći može kolagen.

Što je kolagen?
Kolagen možemo zamisliti kao „ljepilo“ koje omogućuje da sve dijelove tijela držimo na okupu. Sama riječ kolagen zapravo predstavlja složenicu grčke riječi „kòlla“ i francuskog sufiksa „–gene“, što u doslovnom prijevodu znači proizvodnja ljepila.
Kolagen je složeni protein dugog lanca sastavljen od 19 različitih aminokiselina koji ima važnu ulogu u održavanju strukture naše kože, kostiju, crijevne barijere, mišića, tetiva i zglobova.
Zanimljivo je kako u našem tijelu postoji više od 10 različitih tipova kolagena. Svaki od njih ima različitu ulogu u tijelu, a dvije najpoznatije vrste su kolagen tip I i kolagen tip II.
Kolagen tip I većinom nalazimo u kosi, koži i noktima te ga smatramo važnim za održavanje zdravog i mladolikog izgleda kože. S druge strane, kolagen tip II u najvećoj mjeri koncentriran je u zglobovima, budući da čini sastavni dio strukture hrskavice, vezivnog tkiva zglobova.

Kolagen za zdrave zglobove
Kako starimo, tako se naša hrskavica između zglobova sve više troši i postaje slabija. Ovaj proces dodatno mogu ubrzati prekomjerno trošenje i ozljede kod sportskih aktivnosti. Uzimanje kolagena u obliku dodatka prehrani može pomoći spriječiti da bolovi u zglobovima postanu svakodnevica, a to su potvrdila i znanstvena istraživanja.

Tako je cilj jedne studije objavljene 2013. godine u znanstvenom časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition bio utvrditi kako uzimanje kolagena u obliku dodatka prehrani utječe na funkciju koljena kod zdravih osoba koje osjećaju bol u koljenu nakon napornog vježbanja. U istraživanju je sudjelovalo 55 ispitanika podijeljenih u dvije skupine koji su tijekom 120 dana dobivali 40 mg kolagena tipa II u obliku dodatka prehrani ili placebo. Rezultati su zabilježili značajno poboljšanje prosječne ekstenzije koljena kod ispitanika koji su uzimali kolagen, a mogli su i dulje vježbati prije nego što bi osjetili bilo kakvu neugodu u zglobovima. Znanstvenici su zaključili da uzimanje kolagena tipa II utječe na poboljšanje ekstenzije koljenog zgloba kod zdravih osoba, nadalje, može olakšati bol nakon naprezanja zglobova te se dobro podnosi.

Koji kolagen u obliku dodatka prehrani odabrati?
Na tržištu danas možemo pronaći različite komercijalno dostupne proizvode s kolagenom. Oni se poglavito razlikuju prema obliku kolagena, odnosno tehnološkoj metodi kojom je kolagen proizveden. Kada govorimo aktivnim tvarima za zdravlje zglobova, posebno nam je interesantan nedenaturirani kolagen tipa II. Ovaj oblik kolagena dobiva se nježnim tehnološkim procesom koji čuva prirodnu strukturu ovog proteina. Nedenaturirani oblik kolagena poznat je i pod nazivom nativni kolagen.

Mogli bismo reći da uzimanjem nativnog kolagena tipa II kao dodatka prehrani u nekoj mjeri možemo zavarati vlastito tijelo. Naime, mehanički stres do kojeg može doći tijekom tjelesne aktivnosti uzrokuje trošenje hrskavice. Kolagen tipa II raspadanjem hrskavice otpušta se u sinovijalnu tekućinu koja oblaže zglobove. Naš organizam tada kolagen prepoznaje kao strano tijelo te oslobađa i proizvodi sve više proupalnih spojeva zbog čega dolazi do nastanka upalnog stanja koje samo dodatno pogoršava daljnje propadanje hrskavice. Takvo stanje osjećamo kao progresivnu bol i ukočenost u zglobovima.

Kada uzimamo nativni kolagen tipa II u obliku dodatka prehrani, ulaskom u naš probavni sustav, ovaj protein ulazi u interakciju sa stanicama imunosnog sustava koje se nalaze u našim crijevima. Pokreće se cijeli niz kompleksnih reakcija u tijelu zahvaljujući kojima kolagen više nije prepoznat kao strano tijelo, a postojeće upalno stanje se smanjuje. Osim toga, protuupalne molekule koje se pritom oslobađaju, potiču stanice hrskavice da proizvode kolagen tipa II i druge proteine ekstracelularnog matriksa.

Važno je spomenuti kako uzimanje kolagena bez vitamina C nema osobite koristi. Ako ovaj vitamin nije prisutan, naše tijelo nije u mogućnosti proizvesti ili apsorbirati kolagen. Zato je potrebno istovremeno osigurati dovoljan unos vitamina C, prehranom ili dodacima prehrani.

Almagea® MOTION SUPPORT+ je dodatak prehrani nove generacije s kompleksom biološki aktivnih tvari za zdravlje hrskavice, mišića i kosti. Pripravak sadrži posebnu kombinaciju patentiranog nedenaturiranog (nativnog) kolagena tip II (UC-II®) te vitamina K2 koji doprinosi održavanju normalnih kostiju, vitamin D3 koji doprinosi održavanju normalnih kostiju i normalne funkcije mišića i vitamin  C koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kostiju. Iznimno je ugodan za korištenje jer dolazi u izuzetno malim Licaps® kapsulama i uzima se samo jedna kapsula dnevno.

Komentari

▲ Povratak na vrh