Hrvatska aplikacija AGRODOX spremna za hrvatsko i svjetsko tržište

Besplatna aplikacija za moderno vođenje farme

Aplikacija je namijenjena svima koji se bave poljoprivredom, a omogućit će im da besplatno i jednostavno vode sve aktivnosti na svom poljoprivrednom gospodarstvu, posebice vezane za obradu tla i uzgoj poljoprivrednih nasada uz mogućnost postavljanja vremenskih podsjetnika te unosa i financijskog vođenja troškova.

Osim praćenja poljoprivrednih aktivnosti, aplikacija će nuditi i ostale alate poput agrometeorološke prognoze, kalkulatora gnojidbi i sjetve te preračunavanja jedinica površine i volumena. Kroz sustav gamifikacije omogućit će se ispunjavanje zanimljivih kvizova kojima će korisnici moći jednostavno saznati svoju trenutnu poziciju i uskladiti svoju poljoprivrednu praksu sa zakonodavnim okvirom i dobrom proizvođačkom praksom, a čime se želi započeti individualna mogućnost jednostavnog savjetovanja, izjavio je Jan Marinac, direktor firme Intertim.

Marinac kaže kako će aplikacija također sadržavati informacije poput vijesti iz agro biznisa, obavijesti o novim projektima, inovacijama, nacionalnim i europskim projektima te jednostavne i sažete informacije o načinu uzgoja raznih usjeva, voća i povrća, namijenjene poljoprivrednicima početnicima. 

„Osim besplatne aplikacije, osmislili smo i cjelokupni program za profesionalne poljoprivredne proizvođače kojima će omogućiti besplatni pristup profesionalnom sustavu za upravljanje farmom (Farm Management Software – FMS) u suradnji s tvrtkom Agrivi“, ističe Marinac.

Aplikacija se može besplatno i jednostavno preuzeti sa službenih mobilnih trgovina Apple AppStore i Google Play. Korištenje aplikacije iznimno je jednostavno s obzirom na to da za korištenje funkcija aplikacije nije potrebna registracija, već se aplikacija može koristiti odmah po instalaciji. Ako korisnik želi koristiti dodatne funkcionalnosti potrebna je registracija, koja je opet iznimno jednostavna i potpuno besplatna, zaključuje Jan Marinac.

Najčešća pitanja i odgovori vezano za aplikaciju AGRODOX

 Kako i zašto ste došli na ideju da napravite aplikaciju AGRODOX?
Užurbani način života sve nas tjera da se koristimo novim digitalnim tehnologijama. Sve se odvija na mobitelima/internetu, a zbog sve zahtjevnijih uvjeta rada i poslovanja u poljoprivredi te kompliciranje birokracija, željeli smo ponuditi novo jednostavno i besplatno rješenje za vođenje aktivnosti poljoprivrednog gospodarstva.

Što se s aplikacijom želi postići i koja Vam je ciljna skupina koja bi mogla postati korisnik iste?
Želimo s kreativnim rješenjima kakvih već ima na svjetskom tržištu, modernizirati i našu poljoprivredu te pomoći poljoprivrednicima da krenu koristiti inovativne proizvode i rješenja kako bi povećali, ali ujedno i olakšali svoju proizvodnju te svakako povećali kvalitetu svojih proizvoda. Aplikacija je namijenjena svima koji se bave poljoprivredom ili poljoprivrednicima početnicima s obzirom na to da AGRODOX sadrži set jednostavnih alata i informacija koji će im olakšati ulazak u svijet poljoprivrede.

Može li se aplikacija jednostavno skinuti, koristiti i da li je besplatna?
Aplikacija se može besplatno i jednostavno preuzeti sa službenih mobilnih trgovina Apple AppStore i Google Play. Korištenje aplikacije iznimno je jednostavno, a za korištenje funkcija aplikacije nije potrebna registracija, već se aplikacija može koristiti odmah po instalaciji. Ako korisnik želi koristiti dodatne funkcionalnosti potrebna je registracija, koja je opet iznimno jednostavna i potpuno besplatna.

Je li korištenje AGRODOX komplicirano i što je najveći benefit takve aplikacije za jednog poljoprivrednika?
Aplikaciju smo željeli prilagoditi za svakodnevnu upotrebu na polju i poslu, stoga je korisničko sučelje aplikacije jednostavno i razumljivo. Najveći benefit Agrodox aplikacije za poljoprivrednika je što može jednostavno i brzo voditi svoje aktivnosti po poljima te u svakom trenutku unositi aktivnosti, postaviti podsjetnike, kontrolirati troškove i sl.

Koliko može biti korisna u svakodnevnoj proizvodnji – možete navesti neke karakteristike za jednog prosječno IT osposobljenog poljoprivrednik?
Osim što korisnik Agrodox aplikacije može koristiti alate, poput agro meteorološke prognoze za nekoliko poljoprivrednih površina te posjeduje različite kalkulatore koji mu olakšavaju računati potreban broj primjerice sadnica, gnojiva ili preračunati mjerne jedinice, aplikacija mu omogućava vođenje svih aktivnosti po svakom polju.
Korisnik najprije treba dodati u zadano mjesto sva svoja polja u aplikaciji, a potom može početi unositi aktivnosti poput obilaska, mehaničke obrade, gnojidbe, sjetve, špricanja, žetve i sl. Na  svakom mu se koraku nudi opcija unosa troškova, kako bi na kraju godine mogao kreirati izvještaj koji će mu jasno prikazati sve financijske aktivnosti kroz godinu. Ako je unosio i troškove i prihod od prodaje prikazat će mu se kompletan financijski izvještaj.

Planirate li aplikaciju ponuditi na EU ili neka druga tržišta i na koji način?
Budući da je aplikacija dostupna na Apple AppStore i Google Play trgovinama te je prevedena na engleski jezik, s mogućnošću dodavanja dodatnih jezika, AGRODOX  je odmah dostupan u cijelom svijetu. Naš je plan da ju promoviramo na poljoprivrednim sajmovima diljem svijeta. Očekujemo da ćemo je promovirati na 15-ak poljoprivrednih sajmova diljem svijeta. Jedan od prvih je veliki poljoprivredni sajam u Izmiru u Turskoj.

Jeste li koristili neke od mogućnosti financiranja razvoja aplikacije kroz EU fondove?
Nažalost u trenutku osmišljavanja i izrade naše aplikacije nije bilo dostupnih fondova koji bi na neki način omogućili financiranje stoga smo aplikaciju odlučili samostalno financirati.

Je li ona jedinstvena u Hrvatskoj i postoje li neke slične aplikacije u svijetu?Pubplikacija je jedinstvena prvenstveno po tome što je u potpunosti besplatna te je prilagođena za jednostavno korištenje i unos podataka. Na tržištu postoji nekoliko Farm Management Sustava (FMS) od kojih je hrvatski Agrivi jedan od najboljih.

Na koji način ju planirate dalje razvijati?
Aplikaciju ćemo dalje razvijati unosom novih mogućnosti poput jednostavnog savjetovanja, rješavanja kratkih kvizova koji će korisnike educirati na interaktivan način, a ujedno im prikazati i njihovu poziciju u odnosu na ostale korisnike aplikacije. U planu je i povezivanje s novim tehnologijama poput „Internet of Things“ senzorima, meteo stanicama. Svakako se veselimo i nadolazećoj 5G mreži koja će dodatno olakšati, ali i potaknuti razvoj IT sektora pa tako i Agrodox aplikacije. 

Na koji način imate suradnju s Agrivijem?
Korisnicima naših inovativnih gnojiva koje proizvodimo i distribuiramo, u suradnji s Agrivijem omogućit ćemo paket usluga koji uključuje mobilni uređaj te Agrivi FMS s uključenom edukacijom korištenja, čime korisnicima naših inovativnih gnojiva želimo pomoći u modernizaciji i vođenju njihovog poljoprivrednog gospodarstva.

Koliko je važno da se ovakvi proizvodi razvijaju i kod nas i da se potiče razvoj novih inovativnih rješenja u poljoprivredi?
Poljoprivreda je sektor koji je najčešće zapostavljen u pogledu inovacija. Međutim, to je sektor koji se brzo razvija u svijetu i ujedno može veoma lako i brzo uvesti nove inovacije. Mislimo da je veoma važno da poljoprivreda u Hrvatskoj prati korak s inovacijama na globalnoj razini.

Koliko EU potiče razvoj ovakvih inovativnih rješenja budući da se najavljuje novo IT agro doba u EU?
EU je zasigurno dobra platforma koja na brojne načine potiče inovativna rješenja u svim sektorima pa tako i u poljoprivredi. Najave da će se kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU više financirati nove tehnologije i inovacije, kao i poticati mladi poljoprivrednici da se bave ovim poslom, vjerujemo da će se kroz nekoliko godina otvoriti ogroman prostor povezivanja IT sektora i poljoprivrede. To je i razlog što smo mi već krenuli i želimo primjenjivati nova znanja i nove tehnologije.

Komentari

▲ Povratak na vrh