Dokumentarac o karizmatičnoj Amy Winehouse na Luftanju ove subote

U sklopu Luftanja uz Mastercard® na zagrebačkom Maksimiru, ove subote prikazuje se dokumentarni film “Amy” o nikad prežaljenoj soul pjevačici Amy Winehouse

Prošli tjedan napunila bi 35 godina, no na žalost, već sedam godina nije s nama. Bila je talent koji se rađa jednom u generaciji, pisala je i pjevala pjesme pune emocija i boli no, nažalost, upravo su je ta emotivnost, problematične veze, ali i nemogućnost nošenja sa slavom te intenzivan i nezdrav način života pod povećalom medija na kraju stajali života. Naravno, riječ je o Amy Winehouse, pjevačici koja je svojim glasom i pjesmama obilježila glazbenu scenu 21. stoljeća.

Prije tri godine objavljen je dokumentarac o ovoj karizmatičnoj pjevačici, “Amy”: film redatelja Redatelj Asifa Kapadia obiluje izvornim arhivskim snimkama, kućnim video uradcima iz njezina djetinjstva, sadrži i kratke dnevnike iz tinejdžerskih dana snimljene mobitelom, te razne službene i neslužbene snimke svega što se događalo unutar i ispred Amyine kuće, na pozornici i iza nje.

U pozadini se mogu čuti i audio svjedočanstava njezinih najbližih prijatelja, suradnika, roditelja, partnera, a na ekranu se tijekom cijeloga filma, uz pjesme, ispisuju stihovi kojima je, kao u svojevrsnoj terapiji i katarzi, opisivala sve kroz što je prolazila na putu od anonimne djevojke iz predgrađa do paparazza i slave koju nije željela.

“Ovo je film o osobi koja je htjela biti voljena. Osobi kojoj je ljubav trebala, a nije ju uvijek primala, a često oni kojima je bilo stalo nisu mogli doprijeti do nje. Ona je bila kompleksna i inteligentna osoba. ‘Amy’ je film o ljubavi”, izaključio je redatelj filma Asif Kapadia.

Ova tragična priča ispričana riječima Amy Winehouse na repertoaru je ove subote, u sklopu najnovijeg izdanja Luftanja uz Mastercard, filmskog i glazbenog programa koji uveseljava Zagrepčane i njihove goste tijekom ljetnih mjeseci u parku Maksimir. Uoči projekcije filma nastupit će Nina Saffron & Back is Black koji će koncertom odati počast Amy i njezinoj glazbi. Nina počinje s nastupom u 18 h, dok je projekcija filma u 20 h.

Dan poslije, u nedjelju 22. rujna, na istom mjestu održat će se još jedna filmska projekcija. Riječ je o filmu “Lice s ožiljkom” redatelja Briana de Palme iz 1983. godine, a za koji je scenarij napisao Oliver Stone. Film, u kojem glavne uloge tumače Al Pacino i Michelle Pfeiffer, prati uspon i pad gangstera Tonyja Montane koji kao siromašni kubanski imigrant dolazi u Floridu i počinje graditi kriminalnu karijeru polako preuzimajući lokalnu trgovinu drogom. Kao inspiracija, poslužio je istoimeni film iz 1932. godine, baziran na životu sloglasnog američkog gangstera Ala Caponea koji je nosio nadimak – Scarface (Lice s ožiljkom).

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh