Žuto zlato vas zove

Sad je pravo vrijeme za uživanje u svježem kukuruzu – posebno je ukusan ispečen na roštilju.

Iako je kukuruz u trgovinama dostupan cijele godine, ništa se ne može mjeriti s okusom svježeg, netom ubranoga kukuruza. Mnogima je žuto zlato sinonim za ljeto i nezamislivo im je da ono prođe bez njega, to više što ga je vrlo lako pripremiti. Na roštilju ga možete ispeći s listovima ili goluždravog. Bez obzira na način pripreme, čim ga donesete kući, klipove uronite u hladnu vodu. Kukuruz vrlo brzo nakon branja počinje gubiti slatkoću, a hladna je voda pomaže zadržati.

Okrenite list

Namakanje je prijeko potrebno ako kukuruz planirate ispeći s listovima. Tada odmah namočite i kuhinjski konopac kojim ćete povezati listove. Nakon namakanja, listove na klipu povucite prema dolje i uklonite “svilu”. Zrna začinite prema ukusu i premažite uljem ili otopljenim maslacem.

Želite li kukuruz pripremiti na meksički način, klipove premažite mješavinom majoneze, limunova soka, čilija i češnjaka u prahu. Potom listove ponovno navucite preko klipova pa ih čvrsto povežite namočenim kuhinjskim koncem. Pecite na jakoj vatri dok kukuruz ne omekša, oko 30 minuta, i pritom često okrećite.

Kukuruz golać

Nakon što s klipova uklonite listove i “svilu”, premažite ih uljem ili maslacem i stavite na roštilj. Pecite na izravnoj vatri, a s nje je uklonite čim na kukuruzu postanu vidljivi tragovi rešetke roštilja, 5-6 minuta. Pazite da kukuruz ne prepečete jer tada će biti suh i žilav.

Komentari

▲ Povratak na vrh