Znate li kako nastaje najbolji tofu na svijetu?

Voditeljica istraživanja USDA dr. sc. Tara McHugh objašnjava kako se od sojina zrna dolazi do izvora bjelančevina

  1. faza: Uzgoj

U jednom od najvećih svjetskih proizvođača soje, SAD-u, soja se sije u srpnju te proklije već za tjedan dana. Naraste do listopada i studenoga, kada zbog hladnih noći listovi otpadaju otkrivajući zrele mahune soje. One se strojno poberu i otpreme u tvornicu tofua.

 

  1. faza: Namakanje

Sojino se zrno namače od 4 do 10 sati, ovisno o prethodnoj obradi. Strojno se uklanja ovojnica kako bi se ublažio specifičan okus. Zrno se potom melje te kuha kako bi se dodatno uklonio okus.

 

  1. faza: Razdvajanje

Smjesa se procijedi pa se dobiva sojino mlijeko i okara, ostatak samljevenih zrna soje. Od mlijeka se dalje proizvodi tofu. (Tvrtke nastoje stabilizirati okaru da bi se mogla upotrijebiti u proizvodnji hrane.)

 

  1. faza: Koagulacija

Radi dobivanja željene teksture (svileni, čvrsti i ekstračvrsti tofu) dodaju se kisele tvari i enzimi, katkad i sol.

 

  1. faza: Rezanje

Hidrauličnim prešama i centrifugom uklanja se višak tekućine iz tofua. Meki se tofu ne spreša; koagulirana se smjesa odmah pakira te ostavi u toploj vodenoj kupki. Često se proizvedeni tofu pasterizira kako bi mu vijek trajanja bio dulji.

 

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh