Zimski recept za buđenje požude

Snijeg nam kuca na vrata. Pripremite se na vrijeme i iznenadite svoju partnericu ovim specijalitetom.

Vrhunski iskaz ljubavi – ili zavođenja – jest kod kuće skuhano jelo. Zaboravite takozvane afrodizijake (kamenice, jagode uronjene u čokoladu); drugim riječima, nemojte joj servirati klišeje.

Izaberite jelo za koje znate da ga voli (tako ćete pokazati i da obraćate pozornost i slušate) ili je oborite s nogu ovim rižotom s volovskim repom slavne kuharice Jackie Cameron, koja kaže: “Srce će vam zagrijati kod kuće skuhan volovski rep: usitnite ga te dodajte slasnom rižotu – bogati robusni okusi uzbudit će vam osjetilne pupoljke.”

Volovski rep

Sastojci:
60 g maslaca
2 žlice suncokretova ulja
1 kg volovskog repa
110 g brašna
1 srednje velik luk
3 srednje velike mrkve
1 velik poriluk
1 stabljika celera
3 češnja češnjaka
2 grančice svježeg ružmarina
2 srednje velike rajčice
500 ml crnog vina
2 litre goveđeg temeljca
sol i papar

Način pripreme: Zagrijte lonac debela dna. Dodajte maslac i ulje. Rep pobrašnite brašnom pomiješanim sa solju i paprom. Komade zapecite na maslacu i ulju pa ih izvadite i ostavite sa strane. U istom loncu propirjajte krupno narezan luk. Kad se karamelizira, dodajte narezane mrkve, poriluk, celer, češnjak i ružmarin. Propirjajte povrće pa dodajte rajčice, 400 ml vina, 2 šalice temeljca i komade volovskog repa. Krčkajte na laganoj vatri. Kad se količina tekućine u loncu smanji toliko da jedva pokriva meso, ulijte još temeljca i nastavite kuhati na vrlo laganoj vatri još osam sati. Pritom povremeno pomiješajte i po potrebi ulijte još temeljca. Potom ulijte ostatak vina i pustite da se meso lagano ohladi prije nego što ga skinete s kosti i natrgate na tanke komadiće. Ostavite ga sa strane s umakom dok pripremate rižoto.

Rižoto

Sastojci:
60 g maslaca
60 ml suncokretova ulja
2 velika luka, nasjeckana
2 češnja češnjaka
240 g riže za rižoto
300 ml crnog vina
1,5 litra visokokvalitetnog temeljca
500 g kuhanog repa, natrganog na komadiće

Način pripreme: U loncu debela dna zagrijte maslac i ulje te propirjajte luk i češnjak. Dodajte rižu i promiješajte kako bi se svako zrno nauljilo. Ulijte zagrijano vino i promiješajte. Kad se vino potpuno upije, počnite dodavati temeljac – on cijelo vrijeme treba krčkati na laganoj vatri kako biste ga ulili vrućeg. Temeljac dodajte zaimaču po zaimaču neprestano miješajući tako da se zrna riže ravnomjerno skuhaju. Možda nećete upotrijebiti cijelu tekućinu, možda ćete trebati više – ovisi o vašoj riži. Na tri četvrtine vremena kuhanja riže dodajte komadiće kuhanoga repa. Na tom stupnju možete odlučiti jelo skuhati do kraja ili ga ostaviti te kuhanje zgotoviti netom prije posluživanja: u tom slučaju ga ponovno zagrijte i dodajte preostalu tekućinu, koju ste također zagrijali. Konačan rezultat treba biti kremast rižoto lagane teksture, ni gnjecav ni tvrd. Poslužite s preljevom od rajčica i luka te na tanke listiće narezanim pecorinom i parmezanom.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh