Zdravlje izvire direktno iz ljutih papričica

Upoznajte ih da biste ih još više voljeli: naučite razlikovati različite vrste papričica te osvijestite svu žestinu njihovih zdravstvenih koristi

Papričice su “vruće” zahvaljujući kapsaicinu, no on im daje i nešto mnogo važnije: ljekovita svojstva. Ako možete podnijeti vrućinu, ovo su nagrade koje si možete priskrbiti.

  • CHIPOTLE – Ljutina: 3000 do 10.000 Scovilleovih jedinica

Sav intenzivan okus ovih papričica daje chipotles en aodobo: sasvim lagano slatkast pire dimljene arome. Osim što su te na dimu sušene papričice odlične u umacima za tjesteninu te čak i u majonezi, one su i bogate luteinom i zeaksantinom, koje doslovno trebate čuvati kao oči u glavi. Vidite, oba, naime, neutraliziraju rizik od dobivanja katarakte.

  • DE ÁRBOL – Ljutina: 15.000 do 30.000 Scovilleovih jedinica

Iako su chiles de árbol prilično žestoke, kad se jedna sušena ubaci u velik lonac, jelu daje nježnu aromu papričice. Južnokorejski su znanstvenici otkrili da se prehranom koja sadrži papričice upravo ove ljutine sprječava gomilanje masnih stanica te tjelesna težina umanjuje za 8 posto. Stoga vam se više isplati pojesti chili nego piti sokove za detoksikaciju.

  • AJÍ LIMON – Ljutina: 30.000 do 50.000 Scovilleovih jedinica

Kao što joj i ime kaže, ova peruanska vrsta ima limunast okus. Stoga se odlično slaže s ribom. Ostavite membrane koje drže sjemenke, savjetuju stručnjaci, jer upravo je ondje najviše kapsaicina, tvari koja je ključna za zdravstvene koristi ljutih papričica. A jedna je od njih, prema Kineskom sveučilištu Hong Konga, raščišćavanje arterija, čime se sprječava moždani udar.

  • RING OF FIRE – Ljutina: 70.000 do 80.000 Scovilleovih jedinica

Ova vrsta cayenne papričice čak je 15 puta ljuća nego jalapeno. Kad su zelene, savršene su za azijska jela, a sadrže goleme količine vitamina C. No da bi im okus bio iznijansiraniji te odgovarao što različitijim jelima, ostavite ih da dozriju i poprime crvenu boju.

Kako nam štite zdravlje:

  • OLAKŠAVANJE BOLOVA

Bilo da su posrijedi bolovi u mišićima, bilo artritis, ljute papričice uspijevaju zauzdati neuropeptide koji uzrokuju bolove i upale, navode južnokorejski znanstvenici sa Sveučilišta Ulsan.

  • SNAŽNE ARTERIJE

Kad se sljedeći put dobro preznojite nakon porcije curryja, sjetite se da kapsaicinoidi umanjuju ožiljke u krvnim žilama, što su otkrili na Kineskom sveučilištu Hong Konga.

  • DOBRO SRCE

Kapsaicinoidi blokiraju djelovanje gena koji uzrokuje stezanje krvnih žila, čime omogućuju da više krvi dođe do vitalnih organa, otkrili su na Kineskom sveučilištu Hong Konga.

  • ZAŠTIĆENA PROSTATA

Istraživanja na medicinskom centru Cedars-Sinai pokazuju da ljute papričice aktivno ciljaju stanice raka prostate (ili ih čak i eliminiraju) umanjujući njihov rast za petinu.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh