Zavedite je romantičnom večerom uz pivo

Teorija o pivu kao napitku koje se poslužuje uz roštilj, grickalice i brzu hranu je zabluda. Saznajte koje pivo možete poslužiti kao aperitiv, zašto lager ide uz predjelo, pšenično uz ribu, koje pivo piti uz desert...

Budite iskreni i priznajte da ste uz nedjeljni ručak kojim ste željeli iznenaditi svoju partnericu ili uz večeru usred tjedna koju ste napravili kako biste se iskupili za kasni izlazak s dečkima uvijek poslužili vino. Nikad vam nije palo na pamet uz ribu ili čokoladni desert poslužiti pivo. Razmislite opet, pročitajte naše savjete koja piva idu uz koju hranu i sljedeći put rasplamsajte strasti i pokažite joj koliko vam je stalo do nje uz lager, ale ili porter, pokažite joj kako su pivo i hrana idealan spoj, baš kao i vas dvoje.

I zapamtite, tijekom jela može se piti i nekoliko vrsta piva, kao što se pije nekoliko vrsta vina.

Pivo kao aperitiv

Prije svega treba reći da pivo pobuđuje apetit. Stoga će čaša piva prije jela poslužiti kao odličan aperitiv. Iako nećete promašiti koje god pivo poslužili, ipak pazite da ne bude prejako – ne želite se napiti prije nego što ste pojeli prvi zalogaj. Osim ako vam je jelo zagorjelo pa zapravo želite preskočiti bakanalije i prijeći na pravu stvar.

Lager za predjelo

Niste zaboravili predjelo? Svaka čast! Uz pršut i sir, salatu ili morske plodove natočite čašu laganijeg svijetlog piva – poželjni su tipovi lager, kölsch ili pilsener – koje će presjeći okus hrane. Ako vam, na primjer, masnoća sira prekrije jezik, vaši okusni pupoljci neće tako dobro prepoznavati okuse sljedećeg zalogaja, pa vam gutljaj takvog piva može očistiti jezik i pripremiti vas za sve okuse koji slijede. Ako ste se odlučili za mariniranu ili dimljenu ribu, savršeno će se slagati kiselkastija piva, poput belgijskog lambica ili witbiera. Klasični sladovi i manje količine hmelja odlično se kombiniraju s većinom predjela, kao i svježi, elegantni witbier, u kojem do izražaja dolazi okus korijandra. Lager je najrašireniji tip piva, a mi navijamo za domaće, prirodne, kao što je popularni Bošnjak i novi lager na našem tržištu, Fulir iz zagrebačke pivovare Pivionica. Ako pak tražite witbier, kušajte onaj iz pivovare Varionica.

Porter i odrezak idealan par

Stigli ste do glavnog jela, vrijeme je za novu vrstu piva. Mesar vam je prodao odlične odreske, a uz crveno meso vaša će nepca uživati u okusima karameliziranog slada, koji ćete naći u porterima, stoutovima i tamnim lager pivima. Zmajska pivovara radi nagrađivani porter, a na policama većine trgovina naći ćete i Gričku vješticu, hvaljeno pivo iz pivovare Medvedgrad. Kad već niste našli odreske, spremili ste jelo od piletine, svinjetine ili junetine. Naravno, ovisi o kojem je komadu mesa riječ, a i načinu pripreme. Uglavnom, imajte na umu ovo: uz slana i masna jela idu piva s većim postotkom hmelja, odnosno gorčine, koja će pojačati aromu jela. Jače pečena, pikantnija jela, kao i ona koja ćete poslužiti sa začinjenim umacima, kao što je na primjer meksička hrana, pristaju uz piva intenzivnijeg okusa. Ono što vam treba i s čime nećete pogriješiti su pale aleovi i još jači indian pale aleovi. I tu imamo svoje adute, a to su Pale Ale iz Zmajske pivovare i pivovare Varionica te Fakin iz pivovare Medvedgrad. Amber Ale također nije loš izbor, svakako kušajte Red Baron iz zagrebačke pivovare Aircraft Brewery.

Pšenično ide uz ribu

Ako ste se uspjeli probuditi dovoljno rano i stići do ribarnice prije nego što su prodali najbolju ribu, uz oradu, brancina, ali i srdele najbolje klizi hefeweizen, odnosno pšenično pivo. U takvim pivima osjetit ćete bananu i voćne okuse koji će dodatno pojačati okus ribe. Dakle, namjestite budilicu i na putu nazad ne zaboravite kupiti Dva klasa iz pivovare Medvedgrad ili pšenično pivo iz najstarije aktivne pivovare na svijetu, Weihenstephaner.

Voćno pivo i čokolada, može i obratno

Dovoljno ste spretni u kuhinji, pa ste spremili i desert? Imate još jedan plus, a i priliku da poslužite još jedno pivo. Ovdje se opet vraćamo na porter i stout, u kojima dominiraju okusi čokolade i karamela, ali i voćna piva, kao što je belgijski Kriek te dvostruko sladna piva (doppel bock), samostanska piva (trapist i abbey). Pripazite pritom na slatkoću jer ništa ne ubija okus piva više od preslatkog deserta. Ujednačen sadržaj šećera u pivu i desertu funkcionirat će vrhunski, posebno ako voćna piva kombiniramo s čokoladnim desertima i obrnuto – čokoladna piva s voćnim desertima. Shvatili ste, nema hrane koja se ne može sljubiti s nekim pivom, ali i piva koje se ne može sljubiti s nekom hranom. Možda ste ipak stranac u kuhinji pa ste je odlučili odvesti u neki restoran. Malo se raspitajte i istražite ponudu na internetu, pa izaberite lokal u kojemu toče craft.

Prava čaša, potpun užitak

Za potpun užitak obratite pozornost i na oblik čaše u koju ćete natočiti pivo, kao i temperaturu piva pri posluživanju. Pale aleovi piju se iz tvz. snifter čaše s kratkom nogicom, svijetla piva iz visoke čaše ili krigle, tamno pivo iz male čaše u obliku boba, ali i krigle, pšenično iz visoke čaše, po mogućnosti sa širokim rubom. Voćna piva piju se iz čaše za pjenušac. Pritom se pobrinite da su poslužena na temperaturi između pet i devet stupnjeva. Ako vam nakon ovakvih oblizeka ne skoči u zagrljaj i izljubi vas, onda ste negdje gadno pogriješili. Ili možda ona nije za vas. Kako god bilo, mi smo prije svega htjeli razbiti predrasude o pivu kao piću koje se isključivo pije uz roštilj, grickalice i brzu hranu. I da, sve napisano nisu pravila, nego samo smjernice i sugestije, a pravilo glasi otprilike ovako: jedite i pijte ono što volite i u čemu uživate, ne bojte se isprobavati i kombinirati. Dobar tek i živjeli!

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh