Zašto je detox dijeta jedna od najglupljih novogodišnjih odluka

Možda vam zvuči kao jednostavan način gubitka kilograma, no vjerujte nam nije vrijedno truda.

Čini se kao super ideja: nakon blagdanskog “toksificiranja” organizma ićem i pićem, osjećate se bijedno i dosta vam je svega. I onda na internetu pronađete tonu brzih savjeta za detoksikaciju i gubitak kilograma u nekoliko dana.

A to ne drži vodu. Donosimo 3 dobra razloga zašto ne bi smjeli nasjedati na te trikove.

1. Zdravo tijelo već radi dobar posao i samo eliminira toksine

Detox dijete vam obećavaju brzo uklanjanje toksina iz tijela, no vaš organizam već ima izvrstan detoksicirajući sustav u bubrezima, jetri i debelom crijevu.

“Nijedna studija nije dokazala da detox dijete rade išta drugačije od prirodnih procesa u našem tijelu kao odgovor na smanjenje šećera, masti i unosa kalorija,” tvrdi Cassandra Forsythe, američka dijetetičarka.

2. Većina detox dijeta sadrži malo proteina…

Šest čaša zelenog soka može vam pomoći u gubljenju viška kilograma, no sigurno neće tijelu isporučiti protein koji vam trebaju za izgradnju ili održavanje mišića.

“To je ustvari izgladnjivanje vaših mišića “građevnim blokovima”, objašnjava Forsythe. Stoga, ako gubite kilograme, velika je vjerojatnost da ćete pri tome izgubiti i dio mišića.

3. …i potiče lošu prehranu

Detoksikacija nije poremećaj prehrane, no može se svrstati u kategoriju poremećaja unosa hrane. Primjerice, postoji program čišćenja organizma koji podrazumijeva samo limunov sok, crvenu paprika, javorov sirup i vodu – kroz 10 dana! (zvuči ukusno, zar ne?)

Nakon što vaša 10-dnevna kazna završi, opet možete jesti što želite, uključujući i cheeseburger, pečene krumpire i čokoladni napitak? Umjesto toga, savjetuje Forsythe, možete krenuti i polako s detoksikacijom – odbacite junk-food, a unesite u prehranu cjelovite proteine, povrće i žitarice. Odbacite šećer i pijte puno vode!

Komentari

▲ Povratak na vrh