Vruća čokoladna tema

Zaboravite pudingaste tvorevine iz vrećice: nemaju ni okus ni zdravstvene vrijednost prave čokolade. Pripremite jedan od ovih vrućih napitaka sljedeći put kad vas posjeti curka i gledajte kako se rastapa.

U zdravlje!
Komadiće tamne čokolade s najmanje 70% kakaa umiješajte u vruću vodu kako biste dobili napitak bogata okusa. Po želji dodajte malo vanilije. Upozorenje: ovo nije za one koji piju bijelu kavu, a whiskey razrjeđuju vodom, nego za ljubitelje snažnih okusa.

Bonus: Da bi se apsorbirali fenoli, snažni borci protiv bolesti, vruću čokoladu spravite s vodom, a ne mlijekom. Španjolska studija iz 2010. pokazala je da mlijeko može ometati djelovanje kiselina u želucu koje su zadužene za apsorpciju antioksidansa tijekom probave.

Vruća kupka
Za napitak prštava okusa, upotrijebite čokoladu s dodatkom ulja metvice. Ta je kombinacija tako očaravajuća da će se ona poželjeti doslovno okupati u ovom vrućem napitku. Hm, možda biste trebali kupiti veću količinu ove čokolade…

Bonus: Zagrijte stvari do usijanja dodavanjem štapića cimeta ili još malo peperminta. Pospite tankim listićima tamne čokolade.

Čiste savjesti
Čokolade proizvedene od sastojaka iz organskog uzgoja imaju nešto višu cijenu, ali ona je opravdana zaštitom okoliša tijekom uzgoja i pravednim plaćanjem radnika (što inače većinom nije slučaj; štoviše, u nekim afričkim zemljama, glavnim proizvođačima kakaovca, na plantažama, po 12 i više sati na dan, rade djeca robovi oteta od roditelja, izgladnjela i izložena pesticidima, pa mnoga ne dožive odraslu dob).

Vatromet okusa
Kakav spoj: baršunast okus čokolade i žestok okus ljutih papričica. Za još više ravnoteže i sklada među okusima dodajte i malo cimeta te pimenta. Ta je kombinacija savršena i za slana jela – obavezno malo te kombinacije umiješajte kad sljedeći put kuhate chili.

Začinska mješavina
Ako ste ljubitelj indijske kuhinje, nemojte se ustručavati dobro začiniti i vruću čokoladu. Dajte mašti na volju: umiješajte cimet, klinčiće, muškatni oraščić i đumbir. Takav je napitak idealan da začini ledene zimske dane, pogotovo ako se zateknete negdje na snijegu.

Bonus: Da biste bilo koju vruću čokoladu u sekundi pretvorili u mirisni napitak koji grije do kostiju, dodajte tamni rum, drambuie ili kakav liker pa promiješajte.

Komentari

▲ Povratak na vrh