Višenamjenski pikantni umak od kikirikija

Preljev, umak, namaz... John Currence otkriva recept za umak od kikirikija koji je istodobno i umak za rezance, piletinu ili grickalice, preljev za salatu, namaz za sendvič...

Kikiriki-maslac je puno više od lako dostupnog dodatka kruhu. U našoj varijanti je baza za višenamjenski umak koji će obogatiti arome predjela, glavnog jela, međuobroka, grickalica, sendviča…

POTREBNO VAM JE…

  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 zdjelice nasjeckanih ljutika
  • 2 žlice umaka sriracha
  • 2 žličice curry praha
  • 1 limenka kokosova mlijeka
  • 3/4 šalice slatkog vrhnja
  • 1,5 šalice nasjeckanih kikirikija
  • 3 žlice meda
  • 3 žlice ribljeg umaka
  • 1 šalica kikiriki-maslaca natural
  • 1/2 svežnjića listića korijandra, nasjeckanih
  • sol i bijeli papar

NAČIN PRIPREME

1# U velikom loncu na srednje jakoj vatri rastopite maslac i na njemu 3 minute propirjajte ljutike.

2# Umiješajte srirachu (umak s chilijem) i curry. Dodajte kokosovo mlijeko, vrhnje, kikiriki, med i riblji umak. Miješajte dok ne dobijete povezanu smjesu pa pustite da lagano zakipi.

3# Smjesu potom ulijte u blender ili multipraktik i dodajte kikiriki-maslac. Miksajte dok ne postane glatka. Umiješajte listiće korijandra te posolite i popaprite po ukusu.

SAVJET S DOBRE STRANE

Najbolji je izbor kikiriki maslac s oznakom “natural”, bez dodanih šećera i hidrogeniziranih ulja. No u takvima katkad ulje ispliva na površinu. Da izbjegnete razdvajanje, staklenke čuvajte položene sa strane. Tako uz rub možete ugurati nož pa dobro promiješati kako bi ponovno postao homogen.

Komentari

▲ Povratak na vrh