U ovim je situacijama definitivno bitna – količina!

Otkrivamo vam tajnu velikih majstora - jer je potrebno mnogo iskustva da se razvije smisao za pravu količinu ;-)

Sol je bez sumnje jedan od najčešćih kuhinjskih sastojaka, ali se s njome može vrlo lako i pogriješiti: prstohvat soli više ili manje može uništiti okus jelu. Upotreba soli u kuhinji odlika je stoga velikih kuhara jer je potrebno mnogo iskustva da se razvije smisao za pravu količinu.

  • Sol podiže točku vrenja vode pa bi je trebalo dodati nakon što voda provrije kako bi se skratilo vrijeme kuhanja.
  • Sol izvlači vlagu iz hrane pa je nemojte dodavati, primjerice, prije nego govedina bude gotova jer će iz nje izvući sve ukusne sokove.
  • Kada pržite luk dok ne omekša ali da ne posmeđi, ipak dodajte sol na početku – ona će izvući vlagu iz luka u lonac. Ovo malo dodane vlage smanjit će učinak topline pa će luk omekšati a neće pocrniti.
  • Jela poput sireva, šunke i slanine već sadrže sol pa pazite koliko je dodatno dodajete.
  • Prstohvat soli možete dodati u blago istučene bjelanjke kada pripremate puslice. Sol ‘opušta’ proteine pa je lakše istući jaja tako da se stvori kruta površina.
  • Uvijek posolite vodu za kuhanje povrća: tako ćete pojačati njihov prirodni okus i smanjiti potrebu za soli nakon posluživanja. Osim toga, soljenje u toj fazi pripreme ne dopušta hranjivim mineralnim solima iz povrća da se otope u vodi za kuhanje.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh