Tikva – faca s placa

Narezanu tikvu i češnjak stavite na lim za pečenje te nakapajte s 3 žlice maslinova ulja, posolite i popaprite. Pecite oko 15 minuta, pritom jednom promiješajte.

U većini prodavaonica nije problem nabaviti butternut tikvu, čak i izvan sezone. Lako se čisti i savršena je za niskokaloričan obrok.

Umak od pečene tikve

½ butternut tikve (oko 500-600 g)

4-5 češnjeva češnjaka

8 žlica maslinova ulja (3+5 žlica)

svježe mljeven crni papar

tvrdi, sitno nariban sir po izboru

nasjeckani listići peršina

sol i svježe samljeven papar

Polovicu butternut tikve ogulite, očistite od sjemenki pa narežite na kockice veličine 1 cm. Češnjeve češnjaka prerežite popola. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Narezanu tikvu i češnjak stavite na lim za pečenje te nakapajte s 3 žlice maslinova ulja, posolite i popaprite. Pecite oko 15 minuta, pritom jednom promiješajte. Kockice buče moraju postati meke i zlatnosmeđe.

Za to vrijeme (ili nešto prije, ovisno o potrebnoj duljini kuhanja) skuhajte tjesteninu, rižu, njoke, ječam, heljdu… ili nešto drugo. Kuhano i dobro ocijeđeno pomiješajte s pečenom tikvom te preostalih 5 žlica maslinova ulja i naribanim sirom. Pospite listićima peršina i poslužite.

GLADNI PODATAKA

u 100 g

45 kcal

1 g bjelančevina

12 g ugljikohidrata (od toga 2 g ukupnih šećera)

0,1 g masnoća

2 g prehrambenih vlakana

86 g vode

% dnevno preporučene doze

vitamin A 213%

vitamin C 35%

vitamin E 10%

vitamin B6 12%

vitamin B3 8%

vitamin B5 8%

vitamin B1 8%

folati 7%

vitamin B2 2%

željezo 9%

magnezij 9%

bakar 8%

kalcij 5%

fosfor 5%

cink 1%

Izvor: USDA

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh