Svako jutro jedno jaje…

Donosimo sve dobrobiti jaja i recept koje još niste isprobali.

Iako se jaja najčešće spominju kao odličan niskokaloričan izvor bjelančevina najviše biološke vrijednosti (riječ je o mjeri koja pokazuje koliko dobro neka namirnica ispunjava potrebe organizma za bjelančevinama) – jaje prosječne veličine sadrži 6 g bjelančevina, a ima samo oko 70 kcal – znanstvenici dobro znaju da to nije sve.

Tako su na Sveučilištu Alberte u Kanadi nedavno proučavali antioksidanse koji se kriju u jajima, točnije žumancima: triptofan i tirozin, a koji mogu smanjiti rizik srčanih bolesti pa čak i raka. Pokazalo se da dva kuhana žumanca donose otprilike jednaku antioksidacijsku zaštitu kao jabuka. Jaja – i to ponovno žumanca – sadrže i vitamin B12, prijeko potreban za razgradnju masnoća i mišićnu kontrakciju. Taj vam vitamin može zajamčiti i da pod stare dane nećete otići na kvasinu jer ograničava smanjivanje i skupljanje mozga uzrokovano starenjem. Osim tog, jaja sadrže i vitamine B6, D i E te željezo, fosfor i cink.

Jaja od starenja štite i izvana zahvaljujući kolinu i luteinu kojima su bogata, a koji sprječavaju nastanak bora. Kolin u suradnji s B-vitaminima sudjeluje u proizvodnji kolagena i elastina, bjelančevina koje jamče čvrstu i glatku kožu. Lutein pak pospješuje elastičnost kože te se bori protiv slobodnih radikala koji bi mogli izazvati njena oštećenja. Uza sve ovo, jaja štite i od debljanja: kad ih doručkujete, dulje ste siti nego kad vam je doručak bogat ugljikohidratima pa vam je ukupan dnevni kalorijski unos manji.

Ukiseljena jaja s ljutim papričicama

6 tvrdokuhanih jaja
2 ljute papričice
1 češanj češnjaka
½ manje glavice luka
200 ml jabučnog octa
200 ml vode
3 žlice šećera
1 žličica sjemenki kumina
1 lovorov list

Način pripreme

Tvrdokuhana jaja oljuštite. Ljute papričice prerežite po dužini pa uklonite sjemenke. Češnjak i luk oljuštite; luk krupno narežite na polumjesece. Jaja stavite u čistu staklenku. Ocat i vodu ulijte u manji lonac te dodajte sve preostale sastojke. Stavite na vatru, a kad zakipi, kuhajte otklopljeno otprilike 5 minuta, odnosno koliko je potrebno da se šećer rastopi, a luk postane staklast. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 2-3 minute. Potom time prelijte jaja u staklenci tako da su posve prekrivena tekućinom. Staklenku dobro zatvorite te kad se malo ohladi, stavite u hladnjak. Jaja će biti ukiseljena za nekoliko dana, stajanjem će sve više upijati arome dodataka, a u hladnjaku ovako mogu stajati najviše mjesec dana.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh