Supernamirnice ili samo… hrana

Nemojte biti impresionirani onim što zvuči prezdravo da bi bilo istinito. Razotkrivamo mitove o supernamirnicama koje su toliko moćne i sposobne da samo što ne dižu iz mrtvih

Nevjerojatna nova namirnica pomaže muškarcima diljem planeta smršavjeti, nabaciti mišiće te čak nabildati seksualnu izdržljivost. Niste čuli za pantera bobice? Možda ste ih vidjeli u rukama fit celeba na Instagramu ili čuli kako ih hvale na satelitskoj radiopostaji. Gdje možete naći pantera bobice?

Nigdje. Izmislili smo ih. No navedene “koristi” ne razlikuju se osobito od onoga što se tvrdi za tzv. supernamirnice kao što su chia sjemenke,  kokosova voda, goji bobice i sl., a što pada u vodu kad se pomnije promotre istraživanja. Zapravo, FDA ih i nije definirala kao “superhranu”. Nema pravne, znanstvene ili medicinske definicije. Kao što sažima nutricionist dr. Norman Temple sa Sveučilišta Athabasca u Alberti, “’Superhrana’ je čisto marketinški termin.” No to ne znači da je ta hrana loša za vas. To samo znači da je morate realno sagledati, kao što smo to učinili mi.

GOJI BOBICE

Tvrdnja Mogu liječiti dijabetes, sniziti visok tlak, pospješiti mršavljenje, ojačati moždanu aktivnost i imunitet, djelovati protiv raka i štititi od UV zraka.

Dokaz Istina, sadrže mnogo antioksidansa i drugih nutrijenata, no navedene tvrdnje ne dolijevaju znanstvenoj provjeri. Često citirana kineska studija iz 1994. navela je da se dodavanjem ekstrakta tih bobica u tretman protiv raka može odgoditi remisija, no bez podataka potrebnih za dokazivanje točnosti.

Presuda Želite li ih dodati jogurtu, samo dajte: sadrže vlakna, vitamin A i željezo. No kremu sa zaštitnim faktorom neće zamijeniti. Usto, za tu cijenu doista morate voljeti taj okus.

MLADA ZELENA PŠENICA

SOK OD ŠIPKA

KOKOSOVA VODA

CHIA

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh