Što je zdravije – maslac ili margarin?

Klasična dilema – no zapravo se pitamo sasvim pogrešno pitanje!

Vjerojatno ste često puta naišli na pitanje što je zdravije – maslac ili margarin, no stručnjaci upozoravaju kako je zapravo ovo pitanje postavljeno pogrešno u samom startu. Jer, trebali bi se pitati što je – manje štetno za nas?

U tom slučaju maslac je definitivno ‘manje zlo’ za naše zdravlje, piše Womenshealthmag.com. Jer, maslac i margarin sadrže istu količinu kalorija i masti – žlica ovih namirnica ima 100 kalorija i oko 11-12 grama masti. Najveća razlika jest u tipu masnoća koje se nalaze u njima. Dok margarin sadrži veći postotak protuupalnih zdravih mono i polunezasićenih masti, maslac uglavnom sadrži zasićene masti koje imaju lošu reputaciju zbog negativnog utjecaja na zdravlje srca i kolesterol.

No, ipak, maslac je zdraviji! Kako?
Zbog toga što mnoge vrste margarina sadrže opasniji sastojak – trans masti. One su najnezdravija vrsta masnoće opasne su po zdravlje srca i opće zdravlje.

U svakom slučaju, ni maslac ni margarin nisu namirnice koje nutricionisti preporučuju. Umjesto njih, radije odaberite zdravije varijante, poput grčkog jogurta ili namaza od avokada!

 

Komentari

▲ Povratak na vrh