Šokirali smo se kad smo vidjeli što je Zagrepčanka napravila zbog straha od debljine

Ortorekcija ili opsjednutost zdravom hranom već je dobro poznat fenomen, no ona ima i nekoliko zastrašujućih "podskupina".

Opsjednutost onim što jedemo, žrtvovanje svih užitaka zbog straha od “viška” kalorija te korištenje zdravstveno upitnih proizvoda, a sve kako ne bismo ugrozili vitku liniju, sve je češći obrazac ponašanja modernog čovjeka. Za razliku od anoreksije i bulimije, kod kojih oboljevaju najčešće mladi, ovdje su žrtve upravo zreli ljudi, zarobljeni u vrtlogu obveza i frustrirani činjenicom da se njihovo tijelo pod utjecajem godina mijenja.

“Dugo sam razmišljala učinit to ili ne, otići na tretman čišćenja crijeva, jer mi je bilo teško zamisliti sebe u situaciji da mi netko uz pomoć posebnog aparata kroz rektum u crijeva ‘ulije’ 50-ak i više litara tekućine. No, na ekran mi je ‘iskočila’ primamljiva ponuda – 2 hidrokolon terapije za 625 kuna – i odlučila sam otići. Prije dvije godine izgubila sam bliskog člana obitelji, koji je umro od raka debelog crijeva, i od tada sam postala opsjednuta onim što unosim u tijelo. Ovo se činilo lako i brzo rješenje za čišćenje i skidanje viška koji mi je ostao nakon prve trudnoće. Tretman je trajao oko 45 minuta i ne mogu reći da je bio neugodan; odmah sam osjetila lakoću, a dojam mi je bio kao da sam izgubila jedan konfekcijski broj. No za nekoliko dana vratio se osjećaj težine; drugi tretman opet je donio olakšanje. A onda sam nakon nekoliko tjedana pomislila: zašto ne bih uzela nešto jeftinije za čišćenje. U ljekarni sam kupila laksativ i popila ga. Otad mi je postala praksa barem jednom u dva tjedna ili nakon neke obilne klope, posegnuti za laksativom radi olakšanja”, priča 35-godišnja Zagrepčanka A. K., koja je s ovom opasnom praksom prestala kad je počela planirati drugu trudnoću.

Opširnije na Story.hr.

Komentari

▲ Povratak na vrh