Savršena riba za savršen obrok

Petkom se obično sjetimo ribe. Šteta što nam se to ne dogodi češće u tjednu jer riba je zdrava i lagana za probavu i imamo je iz našeg mora. Možda će vas ovi savjeti ponukati da češće na meni stavite ribu...

Dojmljiva, ukusna – i mnogo lakša za pripremu no što mislite, osobito kad vam upute da Alex Raij, chef u brooklynskom restoranu LaVara. On je majstor pripreme cijele ribe u baskijskom stilu. Ova je metoda primjenjiva kako na brancina tako i na skušu, pastrvu, list… ili što god već upecate u svojoj ribarnici.

1 Samo svježe

Kad kupujete ribu, pazite da su joj oči bistre, a meso čvrsto – to su pokazatelji da je svježa. Najbolje je da vam u ribarnici ribu i očiste od krljušti i iznutrica. Osim ako baš ne volite čeprkati po tome, to je najbolje ostaviti profesionalcima.

2 Mrežasta košara

Tanka riblja koža zalijepi se rešetke roštilja – taj problem rješava mrežasta košara. Ona omogućuje da se riba peče na laganoj vatri i okrene, a da koža ostane netaknuta i meso meko. Košara treba biti od nehrđajućeg čelika, i to cijela metalna i obložena: ne želite da vam se na roštilju rastope plastične ručke.

3 Posljednje plivanje

Za svježiji okus i sočnost, Raij cijelu ribu prije pečenja nakratko uroni u slanu otopinu. U velikoj zdjeli ili loncu pomiješajte 5 šalica hladne vode i 1/2 šalice morske soli. U tu otopinu 5 do najviše 10 minuta uronite ribu. Posušite tapkajući papirnatim ubrusom pa nauljite i posolite izvana i iznutra.

4 Slobodan okret

Čar košare za roštilj je u tome što nagrađuje vašu lošu naviku neprestanog provjeravanja kako se riba peče: košaru možete okrenuti svake 3 minute i riba će biti ravnomjernije pečena nego da je niste ni pipnuli. Pecite 12 minuta da bude potpuno gotova te lagano posmeđi. Meso mora ostati čvrsto.

5 Kratka stanka

Kad je riba pečena, maknite je s roštilja i stavite na topao tanjur pa ostavite neko vrijeme, baš kao što biste učinili s mesom. U tom se trenutku ponovno počinje povezivati želatina, a ostane li u ribi, bit će ekstrasočna.

6 Završni dodir

Već znate da se u ribu stavlja limun i začinsko bilje. Za završni dodir, napravite refrito: u hladnu tavu stavite malo maslinova ulja i nekoliko nasjeckanih režnjeva češnjaka. Pirjajte na srednjoj vatri dok ne postane zlatnožuto. Maknite i ubacite šaku nasjeckanoga svježeg peršina pa rasporedite po ribi. Poslužite s kriškama limuna.

Komentari

▲ Povratak na vrh