Savršen proteinski prutić iz kućne radinosti

Proteinski prutići su idealan snack za sportaše koji žele porciju proteina i porciju svježe energije. Kako ga izraditi brzo i jednostavno, a da pritom bude sočan, hrskav, pun okusa i naravno zdrav?

Kad osjetite sitnu glad ili potrebu za slatkim, katkad posegnete za proteinskim prutićem? U principu nema ništa loše u tome, posebice ako ih sami izradite. Jer kupovni proteinski prutići često su ustvari slatkiš s velikim udjelom kalorija baš kao i obični čokoladni prutići.

Naš recept za domaće proteinske prutiće izbjegava upravo to, kalorije, nezdrave masnoće i šećere, a lako ga je sprovesti u djelo. Vaši domaći prutići sadržavat će veliku porciju proteina i zdrave masnoće, a bit će pritom sočni i istovremeno hrskavi. Ako vas muči gluten i to smo izbjegli.

Sastojci za 12 prutića:

  • 200 g orašastog voća (40 g sezama, 40 bundevinih sjemenki, 40 g suncokretovih sjemenki, 30 badema, 50 g lana)
  • 25 g kokosovih mrvica
  • 60 ml kokosovog ulja
  • 60 g namaza od bedema
  • 1 žličica vanilije u prahu
  • ½ žličice soli
  • 120 g proteinskog praha
  • 60 g mljevenog badema
  • 2 jaja
  • 50 g goji bobica (ili grožđica i brusnica)
  • 25 g kokosovih mrvica

Priprema:

1.Orašasto voće s kokosovim mrvicama popržite na tavici bez dodavanja ulja.

2.Zatim sve sameljite na sitno (konzistencija mrvica za paniranje).

3.zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. U malom lončiću zagrijte kokosovo ulje i namaz od badema. Kad smjesa postane glatka umiješajte vaniliju u prahu, sol, mljeveno orašasto voće, proteinski prah i mljevenih badema. Na kraju izmućkajte jaja i zajedno s goji bobicama dodajte u smjesu i sve zajedno zamijesite.

4.Masu stavite na lim za pečenje, stisnite je tako da dobijete ploču pa je pecite 10 minuta u pećnici. Zatim pospite kokosovim mrvicama. Vratite u pećnicu i pecite na najgornjoj prečki dok se masa ne zarumeni.

5.Kad se ohladi, narežite masu na 12 prutića. Pospremite u papir za pečenje i u kutiju koja nije hermetički zatvorena.

Kakvog su okusa?

Dok je kupovni prutić najčešće ljepljiv i ima tipičan (da ne kažemo indrustrijski) okus, domaći prutić s kokosom i orašastim voćem odlikuje se lijepom hrskavom i sočnom konzistencijom. Nismo dodali šećer jer su se za sladak okus pobrinuli namaz od badema, goji bobice i kokosove mrvice. Priprema lagana, rok trajanja ograničen zbog poriva da ih sve odjednom pojedete. Toliko su ukusni.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh