5 bitnih mesarskih vještina koje morate svladati

Proučite ih pa pripremite jela koja slijede u tekstu i tako testirajte svoje nove vještine.

Čak i ako u vašem susjedstvu nema mesara, možete pripremati profesionalno obrađeno meso svladate li ove trikove kojima meso dobiva bolji okus. 

Mljevenje mesa

Zašto? Svježe mljeveno meso nužno je za savršene pljeskavice. Nemate mašinu za meso? Ovako ćete ga samljeti u električnoj sjeckalici.

1. Meso narežite na kockice veličine 3 cm. Zajedno s oštricom stavite ih u posudu električne sjeckalice, a sve skupa postavite na lim za pečenje. Potom taj komplet ostavite u zamrzivaču dok se kockice lagano ne zamrznu oko rubova.

2. Ledeno meso stavite u posudu sjeckalice. Miksajte na kratke mahove tako da se meso usitni, no ne postane kašasto, nego ostane u komadićima. Stavite u zdjelu i držite u hladnjaku do uporabe.

Rezanje odrezaka

Zašto? Meso koje se kupi narezano u supermarketu poslije pripreme je suho jer je narezano pretanko. Zato ga narežite sami.

1. Pečenku stavite na dasku za rezanje i ustanovite kako se pružaju “niti”. Meso postavite tako da su niti okomito na nož koji držite u ruci. (Budete li odreske rezali paralelno s nitima, bit će žilavi.)

2. Držeći pečenku jednom rukom, velikim je nožem narežite na odreske debljine 3,5 do 5 cm. Neka vam potezi budu dugi i ravnomjerni; nož pomičite od sebe. (Oduprite se porivu da njime “pilite”.)

Stanjivanje odrezaka

Zašto? Za tanke meke scallopine odreske treba stanjiti i izravnati a da ih se ne zgnječi.

1. Teleći odrezak stavite između dva komada pergament-papira.

2. Batom za meso, ravnom stranom sjekire ili dnom teške tave ravnomjernim potezima stucite meso. Zamahujte s udaljenosti od 20 do 25 cm. Ako se meso nije dovoljno izravnalo, zamahujte s otprilike 30 cm udaljenosti. No nemojte pretjerati – budete li prejako udarali po mesu, raspast će se na gnjecave komade. Odrezak je taman stučen kad mu je debljina 3 mm.

Nadijevanje pečenke

Zašto? Pečenkom je lako nahraniti masu ljudi, no treba je znati začiniti – iznutra prema van.

1. Dugačak tanak nož zabodite u sredinu s jednoga kraja pečenke što dalje možete. Ponovite s druge strane kako biste napravili tunel.

2. Nož pomičite naprijed-nazad da povećate rupu.

3. Nadjev stavite u plastičnu vrećicu; u kutu odrežite rupu promjera 3 cm. Vrh umetnite u otvor na jednom kraju pečenke, stisnite otvoreni dio vrećice pa istisnite nadjev u pečenku. Okrenite je pa je nadjenite s drugoga kraja.

Otkošćivanje peradi

Zašto? Kad se ukloni hrptenjača te spljošti meso, perad se brzo kuha i lako reže.

1. Pile stavite na dasku za rezanje tako da su zglobovi krilaca usmjereni prema dolje, a bataci najbliže vama. Napipajte kralježnicu te kuhinjskim škarama zarežite uzduž nje sa svake strane počevši od repa. Kralježnicu odrežite kod vrata.

2. Pile okrenite tako da su krilca okrenuta prema vama. Potom donjim dijelom dlana pritisnite sredinu prsne kosti i to dovoljno snažno da se slomi, a meso izravna.

Komentari

▲ Povratak na vrh