Sa zrncem kave

Osim napitka bez kojeg većina ne može ni zamisliti jutarnje razbuđivanje, od omiljenih se miomirisnih zrna u kuhinji može pripremiti još štošta.

Dobre vijesti za ljubitelje kave: dok uživate u aromatičnom napitku, u isto vrijeme osiguravate zaštitu od raka prostate i Alzheimerove bolesti, smanjujete rizik obolijevanja od dijabetesa te pospješujete mršavljenje (ako vam je to cilj). No ne trebate se zbog toga nalijevati kavom – aromatičnim zrnima možete “začiniti” i svoje obroke.

Doručak: Šunka s umakom

S malo kave od komada šunke nastaje klasična delicija s američkog juga. Slana svinjetina i gorka kava naoko su čudan, ali skladan par.
Način pripreme: Debele ploške svinjetine popržite u tavi tako da lagano posmeđe, pa ih izvadite na tanjur. U tavu potom ulijte crnu kavu: otprilike onoliko koliko je u tavi masnoće koju je pustila šunka. Kuhajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne, 5 do 10 min; pritom kuhačom sastružite smeđe ostatke pržene šunke. Umakom prelijte ploške šunke. Poslužite s prženim jajima i integralnim tostom.

Ručak: Pikantan steak

Zahvaljujući “zemljanoj”, “drvenastoj” nijansi okusa, kava se odlično slaže s mesom, osobito janjetinom, junetinom i mesom bivola. Chefovi posebno vole ovu marinadu s kavom.

Način pripreme: Pomiješajte ½ šalice jake crne kave sa sokom limete i ½ naranče. Dodajte po žlicu srirache, umaka od čilija, repičina ulja i nasjeckanih listića korijandra. Umiješajte ¼ žličice cimeta, 1/8 žličice mljevenoga kumina te soli i papra po ukusu. U tome marinirajte oko ½ kg mesa do 12 sati prije kuhanja.

Desert: Affogato

Superjednostavan desert, istodobno i siguran pogodak! Sladoled od vanilije prelijte netom skuhanim espressom: rezultat je čarobna igra vrućeg i ledenog, gorkog i slatkog.
Način pripreme: Ako nemate aparat za espresso, skuhajte najjaču moguću kavu (iznimno jaku skuhat ćete u ovakvoj posudi). Zagrabite oveće kugle sladoleda od vanilije. Stavite ih u niske široke čaše ili zdjelice i prelijte ¼ vruće kave. Odmah poslužite.

Komentari

▲ Povratak na vrh