Sastavili smo popis 20 esencijalnih namirnica za svaku kuhinju

Napunite kuhinju ovim namirnicama i više nikad se nećete zamarati pitanjem "A što da danas jedem?"

Većina je ljudi uvjerena da će jelo ispasti sjajno ako nađu pravi recept. No istina je zapravo ta da ako imate prave namirnice, uopće ne trebate recept. Kuhate li uvijek jela od istih sastojaka, s vremenom naučite koje se druge namirnice dobro slažu s njima. A potom vrlo brzo s lakoćom stvarate vlastite kulinarske kreacije.

Upravo smo tako sastavili popis 20 esencijalnih namirnica za svaku kuhinju – na temelju vlastitih kuharskih otkrivenja. Napravite zalihu ovih temeljnih sastojaka koji štede vrijeme i od nekoga tko zna što će danas kuhati evolvirat ćete u nekoga tko uvijek zna kako se kuha.

Moćno voće, povrće i mahunarke

Zamrznuti kelj

Zašto: To se zeleno lisnato povrće zamrzavanjem ne pretvara u kašu, a odmrzava se brzo – kratkim ispiranjem u cjedilu.
Kako: Kelj dodajte pečenim jajima; u stir-fry s račićima i mrkvom; pirjajte ga s gljivama, kobasicom i bijelim vinom; smiksajte ga u smoothie.

Konzervirane rajčice

Zašto: Izvan sezone svježih rajčica, dakle 10 mjeseci u godini, imaju bolji okus od njih.
Kako: Skuhajte jednostavan umak: pelate istresite u lonac s komadićem maslaca, zgnječite rukama i posolite prije nego što počnu lagano krčkati.

Slanutak iz limenke

Zašto: Jednako je ukusan jede li se cijeli, zgnječen i smiksan u pire.
Kako: Nakapajte ga maslinovim uljem pa ispecite s cvjetačom začinjenom curryjem; zgnječite ga s hrskavo poprženim komadićima slanine.

Kiseli krastavci

Zašto: Najbolji su prijatelj svakog sendviča, no njihovom hrskavošću i kiselošću možete obogatiti niz jela.
Kako: Narezane kisele krastavce umiješajte u tjesteninu sa sirom prije nego što ćete je zapeći u pećnici; pomiješajte s majonezom, peršinom, paprom i limunovim sokom za izniman tartarski umak.

Slasno slano

Pršut

Zašto: Ima nenadmašan okus: kombinaciju slanog i orašastog.
Kako: Nekoliko ploški umiješajte u tjesteninu; omotajte ga oko komada dinje ili kruške ili pak sušenih datulja za brzo predjelo. Ili ga pojedite samog, bez ikakvih dodataka!

Krupna morska sol

Zašto: Samo malo ovih velikih kristala daje izgled vrhunskog jela i fenomenalnu hrskavu teksturu bilo kojoj hrani.
Kako: Pospite je po zapečenom steaku, pečenoj piletini ili jelu od tjestenine. Kušajte je i sa sladoledom od čokolade!

Umak od soje

Zašto: Još jedan fermentirani dodatak koji daje umami okus iznenađujuće raznolikom nizu jela.
Kako: Dodajte ga pirjanim gljivama, karameliziranom luku, marinadi za odreske, goveđem ili vegetarijanskom čiliju.

Parmezan

Zašto: Kriška parmezana dulje ostaje svježa nego parmezan koji se kupi nariban. Usto, ima puno bolji okus.
Kako: Naribajte ga u vinaigrette ili pire-krumpir; narežite ga na tanke listiće i pospite po pizzi ili tjestenini ili ga naribanog pospite po pirjanoj buči pa zapecite pod grillom.

Masni temelji

Ekstradjevičansko maslinovo ulje

Zašto: Nije problem naći ekstradjevičansko ulje povoljne cijene, stoga istu bocu upotrijebite i za kuhanje i za začinjanje.
Kako: Malo maslinova ulja pomiješajte s morskom solju, paprom i nasjeckanim svježim začinskim biljem te u to “tunkajte” kruh. Dodate li nasitno nasjeckan češnjak, dobit ćete jednostavan umak za raznorazna jela.

Slanina

Zašto: Svako slano jelo može profitirati od njena bogatoga dimljenog okusa.
Kako: Nekoliko ploški narežite i popržite pa umiješajte u propirjani špinat, fritaju ili pire od (slatkoga) krumpira; pomiješajte s propirjanim lukom i krušnim mrvicama te time nadjenite gljive.

Maslac

Zašto: Blaga je okusa i kremast – to ga čini odličnim “nositeljem” začina.
Kako: U ½ zdjelice maslaca sobne temperature umiješajte nasjeckano začinsko bilje, nasitno nasjeckan češanj češnjaka i malo tabasca. Držite u hladnjaku pa stavite na pečena jaja, odrezak ili losos.

Grčki jogurt

Zašto: Kiselkastiji od kiselog vrhnja i majoneze, grčki je jogurt također bogatijeg okusa nego “obični” jogurt.
Kako: Pomiješajte ga s peršinom i limunovim sokom za zdrav umak u koji ćete umakati pečena pileća krilca. Dodajte mu tabasco i nasjeckane listiće korijandra pa ga stavite na taco ili čili.

Superdodaci

Tortilje

Zašto: Propirjajte li meso i povrće, imat ćete samo hrpu hrane. Umotate li ih u tortilje, imat ćete gozbu.
Kako: Za enchilade, nadjenite taco “školjke” pa ih složite u posudu za pečenje, na njih stavite salsu i naribani sir pa zapecite da se sir rastopi.

Integralna tjestenina

Zašto: Tjestenina od cjelovitih žitarica ima “zemljan” okus i puno se bolje slaže s “robusnim” umacima nego bijela – od koje je i mnogo zdravija.
Kako: Na maslinovu ulju kratko zagrijte nasjeckane inćune iz limenke i češnjak pa pomiješajte s kuhanom tjesteninom i krušnim mrvicama.

Pileći temeljac

Zašto: Juha u kocki, krcata solju i pojačivačem okusa mononatrijevim glutamatom, nije mu do koljena.
Kako: Za brzu juhu, u temeljcu na laganoj vatri zakuhajte tjesteninu, rižu ili mahunarke. Temeljac dodajte umacima ili njime podlijevajte hranu tijekom pirjanja. Odličan je i za prelijevanje peradi kad je se peče u pećnici.

Seljački kruh

Zašto: Ima vrlo bogat okus i teksturu.
Kako: Upotrijebite ga za pripremu francuskog toasta s jajima obogaćenog bourbonom; za hrskave bruschette s rajčicama ili zapečene sendviče s pršutom i sirom.

Posebno izraženi okusi

Mljevena paprika

Zašto: Dobiva se mljevenjem sušenih paprika pa je pravi koncentrat okusa te jelu daje ozbiljnu dozu “zemljanosti”.
Kako: Njome prije pečenja začinite piletinu ili orašaste plodove; pospite je po ribi ispečenoj pod grillom u pećnici ili pirjanim krumpirima – ili kokicama. Čiliju će dati “dubinu”.

Dijonski senf

Zašto: Njegova kiselost reže kroz “gusta”, sastojcima i okusima bogata jela.
Kako: Umiješajte žlicu u zapečenu tjesteninu u bijelom umaku sa sirom; prije pečenja njime i s malo meda začinite mrkve. Ili ga namažite na popržen kruh i napravite nenadmašan sendvič s pečenom govedinom.

Salsa

Zašto: Fantastična mješavina vrućeg i svježeg okusa, salsa je brz umak praktično za sve.
Kako: U salsi koja lagano krčka skuhajte jaja. U pileću juhu jednostavno ulijte bocu gotove salse pa po tome pospite smrvljene tortilje – i dobili ste meksičku juhu. Napravite stir-fry od račića i salse te time prelijte rižu s grahom.

Umak za roštilj

Zašto: Pikantan, sladak, kiselkast, dimljen – to je umak koji nudi toliki raspon okusa da se s time može mjeriti malo koji dodatak.
Kako: Njime dodatno pojačajte vinaigrette pa prelijte salatu spravljenu od puterice, sira, graha, piletine s roštilja i svježe, nekuhane salse (salsa fresca, poznata i kao pico de gallo).

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh