Podcjenjeno voće: evo zašto ga muškarci trebaju jesti svaki dan!

Jedina dilema jest - volite li više svježe ili sušene?

Dugogodišnja istraživanja potvrdila su kako su smokve jedna od najzdravijih namirnica, a obilje vitamina, minerala i antioksidansa koje sadrži te nizak broj kalorija – 100 grama svježih smokava ima samo 74 kalorije – čine je vrlo omiljenim ljetnim voćem.

Svježe smokve bogate su polifenolnim flavonoidnim antioksidansima, kao što su karoten, lutein, tanini i klorogenska kiselina, koji pozitivno djeluju u prevencije mnogih bolesti. Nadalje, sadrže vitamine koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti, a bogat udio minerala pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog tlaka.

Za razliku od svježih, suhe smokve u 100 grama sadrže 249 kalorija, pa su idealan obrok za sve kojima nedostaje energije. Zbog veće količine šećera, dijabetičari trebaju paziti na količinu koju unose!!! No, želite li poboljšati koncentraciju, slobodno pojedite koju suhu smokvu.

Osim toga, smokve su u bilo kojoj verziji izvrsne u reguliranju kolesterola, a istraživanja su otkrila da što je vrsta tamnije i intenzivnije boje, to je veća snaga korisnih molekula i antioksidansa u njoj!

No, ono što je posebno bitno za muški rod jest činjenica da smokve sadrže moćne antikancerogene sastojke – benzaldehid i kumarin – koji su u brojnim studijama pokazali vrlo pozitivne rezultate, posebno kada je riječ o karcinomu prostate!

Zato iskoristite sezonu svježih smokava i uvrstite ih u svoj svakodnevni jelovnik, a tijekom cijele godine slobodno konzumirajte – suhe!

Komentari

▲ Povratak na vrh