Piletina uzgojena u laboratoriju zapravo je ukusna

Biste li je probali?

Biste li jeli meso koje ustvari nije pravo meso? Startup poduzeće Memphis Meats iz San Francisca uistinu se nada da je vaš odgovor potvrdan.

Ova trvtka tvrdi da je proizvela u laboratoriju prvu piletinu uzgojenu u cjelosti od samoreprodukcijskih stanica. Pozvali su nekoliko istraživača kako bi službeno probali njihovo umjetno uzgojeno meso kokoši i patke, a Wall Streets Journal izvijestio je kako je kušanje bilo veoma uspješno. Većina onih koji su probali “čisto meso”, kako ga nazivaju proizvođači, izjavili su da je okus gotovo identičan pravom mesu i da bi ga ponovno jeli.

Oni nisu prvi koji su umjetno uzgojili meso. Naime, nizozemski istraživači sa Sveučilišta u Maastrichtu nekon petogodišnjeg istraživanja, proizveli su prvi umjetni hamburger od kravljeg mesa. Tvrtka Memphis Meats trenutno je fokusirana samo na meso patke i kokoši jer su to za sada dvije najčešće konzumirane bjelančevine.

Zagovornici životinja i znanstvenici ističu da bi to moglo imati ogromne etičke i ekološke implikacije. Proizvodnja umjetnog mesa ne zahtijeva uzgoj životinja na pretrpanim industrijskim farmama, kao ni njihovo ubijanje. Meso proizvedeno u laboratoriju moglo bi smanjiti emisiju plinova koji u atmosferi stvaraju efekt staklenika, kao i potrošnju vode.

Komentari

▲ Povratak na vrh