Ovako se priprema savršena šalica čaja

Ova su pravila zlata vrijedna jer su usavršavana tijekom 4000 godina otkad postoje zapisi o ceremonijama pripreme čaja, kao i pravilima ispijanja i uživanja u njemu

Ali prije no što se upustimo u avanturu pripreme čaja treba zaboraviti bakino pravilo o kipućoj vodi za čaj. Različiti čajevi daju najbolje rezultate u okusu, aromama, mirisu i oslobađanju korisnih tvari na različitim temperaturama. Zato svakom čaju ovisno o vrsti osigurajte odgovarajuću temperaturu kako bi se pokazao u najboljem izdanju.

Slijedite ova pravila i uživajte u savršenom okusu raznih vrsta čajeva. Vrijeme je da pristavite vodu…

  1. Upotrebljavajte svježu hladnu vodu. Pustite neka voda teče nekoliko sekundi sve dok ne bude potpuno hladna. Na taj način postižemo da je voda puna kisika, a to je važno kako bi se u potpunosti otpustila aroma iz listića čaja.
  2. Zagrijte vodu kako slijedi: za bijeli, zeleni i žuti čaj do 70°C, za crni čaj do 95°C i za voćni čaj do 100°C.
  3. Izlijte malo kipuće vode u čajnik kako biste ga zagrijali.
  4. Stavite vrećicu čaja ili čaj iz rinfuze u čajnik i potom dodajte vodu.
  5. Ostavite čaj nekoliko minuta.
  • Bijeli čaj: 1 – 2 minute
  • Zeleni čaj: 1 – 3 minute
  • Crni čaj: 3 – 5 minuta
  • Žuti čaj: 1 – 3 minute
  • Voćni čaj: 8 minuta
  1. Promiješajte čaj kako bi imao konzistentan okus. Na okus čaja također mogu utjecati vanjski faktori poput vlažnosti zraka, svjetlosti ili topline. U originalnome pakiranju Franckovih čajeva aroma čaja ostaje nepromijenjena dvije godine. Nakon tog razdoblja boja čaja može se promijeniti, a aroma izgubiti. Stoga je vrlo važno, nakon što otvorite čaj, držati ga na hladnom, suhom i tamnome mjestu. Čaj se uglavnom poslužuje iz čajnika, stoga je potrebno pažljivo ga odabrati jer materijal od kojega je čajnik napravljen može utjecati na okus čaja. Najbolji materijali jesu porculan, staklo i gus. Čaj također ima najbolji okus ako ga se pije iz fine porculanske šalice pri idealnoj temperaturi od 60 °C.
Ako vam je hladno, čaj će vas zagrijati. Ako vam je vruće, ohladit će vas. Ako ste nesretni, razveselit će vas. A ako ste uzbuđeni, umirit će vas…  Koristi od ispijanja čaja su i zdravstvene: ljudi koji svakodnevno piju čaj za 22% smanjuju rizik od srčanih bolesti

Raznovrsni dodaci

ŠEĆER –  Možda će vas iznenaditi, ali na Sveučilištu Purdue otkrili su da se dodavanjem askorbinske kiseline (limunova soka) i šećera povećava bioiskoristivost katehina, vrste polifenola koji podižu imunitet za čak 300 posto.

MLIJEKO – Kod nas nije uobičajeno u čaj dodavati mlijeko jer mi ustvari češće pijemo uvarke (čaj od šipka, mente, kamilice…) s kojima se mlijeko ne slaže. Čaj (od biljke kineski čajevac) jest ono što Kinezi i Indijci, odnosno Englezi smatraju čajem i u takav (bijeli, zeleni, crni…) čaj dodaju mlijeko. Radi se o samo jednoj biljci čiji listići se beru ranije ili kasnije u sezoni, prolaze razne oblike fermentacije i obrade i ovisno o tome imaju drugačiju boju, okus te zdravstvene koristi. U te čajeve čak je i poželjno staviti malo mlijeka. Naime, studija koju je objavio European Journal of Clinical Nutrition pokazala da kap-dvije mlijeka ne utječe loše na polifenole u crnom ili zelenom čaju, a sa Sveučilišta Guelph javljaju da mlijeko štoviše pomaže da se apsorbiraju antioksidansi iz čaja.

Plantaža čajevca

HIBISKUS – Čaj kojemu je dodan hibiskus ima veću aktivnost antioksidansa, navode znanstvenici sa Sveučilišta Porta. Osim toga, čaj s hibiskusom ima bolji okus.

MED – Naravno da je med poželjan za zaslađivanje čaja jedino pripazite da čaj u koji ga stavljate ne bude topliji od 40 stupnjeva. Na višim temperaturama gube se ljekovita svojstva meda. (Zanemarite savjet da ga ne smijete uzimati metalnom žlicom jer se radi o upornom mitu. Med se vrca u metalnim vrcaljkama, drži u metalnim spremnicima, a žličice su izrađene od inertnih metala upravo stoga da ne dolaze u nikakvu kemijsku reakciju s hranom (koja može biti kisela, slatka, vruća, masna…) pa tako to ne čine ni s medom.)

Čuvanje listića čaja

Polifenolima koje sadrži čaj mogu naškoditi kisik i visoka temperatura, upozorava škotski biokemičar Alan Crozier sa Sveučilišta Glasgowa. Da biste mu očuvali moć djelovanja protiv bolesti, čaj držite u hermetički zatvorenoj posudi, i to daleko od izravnog sunca te vrućih stvari (kao što je, primjerice, vaš čajnik).

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh