Organski tanjur: lagani sastojci za snažan obrok!

Povrće i žitarice su zdravi, to svi znamo. Ali mnogi ne znaju kako se oni ispravno pripremaju. Zato smo potražili pomoć Zorana Stašića, šefa kuhinje restorana Zadruga i autora koncepta zdrave prehrane Lime and Carrot. Ovo su njegovi savjeti – i recepti

Zdrava prehrana nije stvar luksuza, nego svijesti i pameti. Šef Zoki raščlanio nam je koncept “zdravog” na nekoliko jednostavnih činitelja

Što znači “organsko”?
Da plod nije prskan i da mu sjeme nije miješano s genetički modificiranim sjemenjem. Parcela na kojoj se uzgaja organska hrana treba biti najmanje 4 km udaljena od susjedne. Tri godine prije toga treba samo pripremati zemlju, sijati djetelinu i travu, da bi se očistio korov.

Što je za vas zdrava prehrana?
Nešto što je brzo pripremljeno, što nije prošlo dugu termičku obradu. Bitno je jelima sačuvati nutritivnu vrijednost. Važan je i individualan pristup u sastavljanju jelovnika jer nisu svi ljudi jednako građeni, naprotiv, svako je tijelo jedinka za sebe.

Upotrebljavate samo sirovo povrće, uopće ga ne obrađujete?
Ne, samo se jednom opere, a onda ubaci u vodu kojoj je dodana soda bikarbona, u kojoj treba stajati oko 15 minuta.

Koncept Lime and Carrot temelji se na salatama. Zašto?
Meso se može staviti u bilo koji umak i bit će OK. Sa salatom nema igre. Sve što se dobije od svježeg povrća prava je stvar. Tako se ne stvara lažna slika o hrani.

Vidimo da je tu i dresing…
Limun, maslinovo ulje i bosiljak, ništa više.

Kako da se ljudi s malim primanjima hrane zdravo?
Proso nije skupo. Rajčica također. Kopriva i maslačak rastu svuda oko nas, kao i zelje. Za cijenu porcije ćevapa kod kuće se može pripremiti dva zdrava obroka. Primjerice, od pola kilograma organske tjestenine, brokule, korijena celera te malo narezanih jabuka i maslinova ulja dobit ćete ukusno jelo. Mnogi uzgajaju cvijeće na terasi – neka dodaju posude sa začinskim biljem.

A rekreativci i sportaši?
Umjesto konzervirane tunjevine mogu uzeti riječnu ribu ili skuše, koje nisu skupe. Nije potrebna čak ni tava: stavi se na foliju, doda malo ružmarina, češnjaka i maslinova ulja, smota i kratko peče u pećnici. Tako možete odmah pripremiti i ručak i večeru.

 

KUKURUZ OSMOREDAC

Ovi su žganci skuhani od organskoga kukuruza zvanog osmoredac, koji je preteča suvremenog. Riječ je o autohtonoj vrsti. I kad je kuhan, krcka pod zubima, a koristan je za crijeva jer ih dobro očisti.

……………………………….

ORGANSKI ŽGANCI S JAJEM

Unaprijeđena varijanta nekad čestog jela – trik je u kokosovu maslacu. Jelo se brzo probavlja, a daje mnogo energije. Uslast!

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 20 g kokosova maslaca
  • 11 g morske soli
  • 120 g kukuruzne krupice (palente)
  • 2,5 dl vode

Priprema: Kukuruznu krupicu uspite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte 20 min neprestano miješajući. Jaje ispržite na oko, na laganoj vatri na kokosovu maslacu. Za 1 porciju

…………………………

SALATA OD CIKLE

Jednostavno se priprema, a vrlo je hranjiva. Osigurava balans nutritivnih vrijednosti, vitamina i minerala.

Sastojci: 

  • 75 g ukiseljene organske cikle
  • 125 g različite zelene salate
  • 1 organsko jaje
  • 40 g mekog proteinskog sira
  • Mješavina sjemenki: lan, bučine sjemenke, sezam

Priprema: Na listove salate i ciklu rasporedite kriške tvrdokuhanog jaja. Dodajte proteinski sir i pospite sjemenkama koje ste nasuho popržili na tavi.

 

NADJEVENA PILETINA

Umjesto sirom iz prodavaonice meso nadjenite visokoproteinskim sastojcima

Sastojci: 

  • 15 g indijskih oraščića
  • 40 g proteinskog mekog sira
  • 200 g prosa
  • 200 pilećih prsa
  • 5 g kadulje (organske)
  • vrlo malo špinata
  • vrlo malo organskog maslaca

Priprema: Indijske oraščiće popržite nasuho na tavi pa nasjeckajte i pomiješajte sa sirom. Dodajte malo špinata. Time nadjenite pileća prsa i kuhajte na laganoj vatri. Za prilog skuhajte proso (vidi desno). Za 1 porciju

 

CHIA JAJE

Je li vam palo na pamet kuhano jaje uvaljati u chia sjemenke? Vjerojatno nije, ali svakako kušajte!

Sastojci:

  • 25 g chia sjemenki (za 1 jaje)
  • 1 organsko jaje
  • 45 g slanine
  • mješavina zelene salate
  • organska rajčica, po želji

Priprema: Oljuštite tvrdokuhano jaje pa još toplo uvaljajte u chiju. Stavite ga na salatu i dodajte ploške slanine. Ako želite, dodajte rajčicu. Za 1 porciju

 

SVINJEĆI KOTLET

Odaberite meso tradicionalnih pasmina, koje pasu i ne jedu koncentrat te nisu predebele. Takvo je meso bogato bjelančevinama.

Sastojci:

  • 280 g svinjetine
  • 30 g đumbira
  • vrlo malo paprike
  • sok 2 naranče
  • džem od šipka
  • 30 g organskog mladog luka
  • 30 g stabljika celera

PRIPREMA: Napravite umak od đumbira, paprike, džema od šipka i soka 2 naranče. Meso samo “markirajte” na roštilju pa ga prelijte umakom, umotajte u foliju i stavite u pećnicu. Pecite 2 sata na niskoj temperaturi da bi se odvojilo od kostiju. Poslužite s celerom i mladim lukom. Za 1 porciju

 

MALE TAJNA VELIKOG CHEFA

Jedite lišće brokule
“Ljudi rade veliku pogrešku bacajući listove brokule. Oni sadrže najviše vitamina. Odvojite ih od glavice, operite u sodi bikarboni, nasjeckajte, propirjajte s malo češnjaka pa ubacite komade janjetine. Pirjajte; može ostati vodenasto. Zatim dodajte sol, papar i kiselo mlijeko.”

Sportski sir
“Od surutke se dobiva vrlo kvalitetan meki proteinski sir. Ne sadrži mnogo laktoze i sporo se razgrađuje. Ima kazeinski efekt.”

Trik za proso
“Proso se kuha 11 minuta u 3 prsta vode. Dodajte malo morske soli da se zrna ne bi slijepila. Čim se skuha, stavite ga pod hladnu vodu.”

Celer
“Stabljike celera pune su vlakana i mogu se jesti svježe. Korijen je dobar za juhu, a list je odličan dodatak jelima od svinjetine.”

 

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh