On je najbolji među mahunarkama…

Mahunarke su bogate bjelančevinama i važan su dio prehrane, pogotovo prehrane vegetarijanaca. No, jedna među mahunarkama ipak se ističe jer, između ostalih vrlina, ima sve aminokiseline potrebne za mišićni rast

To je kao da pitate koji je “anđeo” Victoria’s Secreta najbolji komad. Ali, zagrist ćemo: iako sve mahunarke imaju hranjivu vrijednost, maleni slanutak je predvodnik te skupine. 

U zdjelici slanutka iz limenke (240 g) čak je 18 g bjelančevina, uključujući sve aminokiseline potrebne za mišićni rast, kaže dijetetičarka Rebecca Scritchfield. Zanima vas još koristi?

Kanadski su znanstvenici otkrili da ljudi koji redovito jedu slanutak imaju zdravije razine kolesterola od onih koji ga ne jedu. Za to je zaslužna velika količina topivih vlakana – onih što upiju vodu te stvore gel u vašim crijevima koji sprječava apsorpciju kolesterola. Topiva vlakna također potiču probiotike, zdrave bakterije koje pospješuju probavu, štite debelo crijevo te jačaju imunost.

Prijedlog za jelo

Slanutak lako možete ubaciti u salatu ili razvijte ovisnost o umakanju mrkve i celera u humus (pastu od slanutka). I nemojte biti zabrinuti zbog eventualnih popratnih pojava: na Državnom sveučilištu Arizone ustanovili su da iako sve mahunarke na početku uzrokuju vjetrove, problem se provjetri za nekoliko tjedana.

Komentari

▲ Povratak na vrh