Odličan hrskavi proteinski čips

Možda ćete se iznenaditi kad vidite od čega smo napravili ovaj proteinski čips, ali ako vam kažemo da ima manje kalorija i skoro troduplo više proteina od krumpirovog čipsa, hm...

Koža je sasvim vjerojatno najukusniji dio cijelog pileta. Kad se istopi i ocijedi masnoća, preostalo vezivno tkivo i bjelančevine postaju zlatnožuti i hrskavi. Jedan griz kod kuće spremljenog čipsa i ovo što ćete pročitati ušutkat će vašu sumnjičavost.

Ispecite

Prije svega, sačuvajte kožu nekoliko pileta: dobro podnosi zamrzavanje pa ćete lako prikupiti veću količinu. Kožu stavite na lim obložen papirom za pečenje te posolite i popaprite. Pokrijte drugim slojem papira za pečenje te pritisnite drugim limom. Pecite na 180 °C dok ne  posmeđi i postane hrskava, 20 do 30 minuta.

Uživajte

Ovaj je “čips” prije svega odlična proteinska grickalica. Dok je hrskava kožica još topla, pospite je dimljenom paprikom, prahom od čilija ili začinskom mješavinom. Drugo, možete je smrviti i dodati, npr. mahunama i salatama. O da, i sačuvajte masnoću koja se ocijedi –  možete na njoj pirjati krumpir (ili spraviti još piletine).

Ne grizite se nimalo

Čekaj malo, zar od ovoga nećete dobiti srčani udar? Istina, koža je puna zasićene masnoće, no znanstvenici je više ne smatraju pogubnom za srce. Usto, koža s pola pileta ima oko 287 kcal i 11 g bjelančevina. Usporedbe radi, čips ima 300 kcal i 4 g bjelančevina.

Komentari

▲ Povratak na vrh