Novo istraživanje: Pretilost dramatično povećava rizik od 10 vrsta raka

Istraživači tvrde kako prosječnom muškarcu već 11 kilograma viška povećava rizik od oboljenja od raka.

Ako nabijete kilograme mogli bi dobiti puno više od šlaufa na trbuhu: pretjerana tjelesna težina povećava rizik od raka više nego što se nekada smatralo. Prijašnje studije već su povezivale debljinu s povećanim rizik od obolijevanja od 5 vrsti raka: debelog crijeva, jednjaka, bubrega, prsa i maternice (zadnja dva se odnose samo na žene).

Danas, nakon analiziranja više od 1.000 studija koje su proučavale povezanost debljine s rizikom za obolijevanje od raka, istraživači s Međunarodne organizacije za istraživanje raka, dodali su na popis još 8 vrsti raka.

Za muškarce, višak kilograma – koji su istraživači definirali kao indeks tjelesne mase (BMI) veći od 25, dakle predebelo ili pretilo – povećava rizik za razvoj 7 dodatnih vrsti raka: rak želuca, jetre, žučnog mjehura, štitnjače, mozga, gušterače i koštane srži. (Žene s viškom kilograma također dobivaju dodatni rizik – povećanu šansu za obolijevanje od raka jajnika.)

Povećanje rizika ovisi o vrsti raka: primjerice, ljudi s najvećim BMI-em imali su 10 posto veću šansu za razvoj raka štitnjače i 80 posto veću šansu za dijagnozu raka želuca, od onih koji imaju normalan BMI.

Prosječan muškarac treba dobiti tek 11 kilograma više od svoje preporučene tjelesne težine da bi mu se rizik povećao, kaže dr. Graham Colditz, predsjedatelj grupe IARC Working Group.

Razlog tome mogao bi biti taj što pretilost mijenja metabolizam i razinu hormona na način da uzrokuje kronične upale – a dokazi koji to povezuju s rakom vrlo su snažni.

Jedna bitna stvar: istraživači su koristili BMI kako bi izmjerili pretjeranu količinu masti, što nije najbolji način. BMI se koristi samo ako se mjeri visina i težina. To znači da muškarac koji ima veliku mišićnu masu može biti smatran pretilim, bez obzira na to što nema viška masnog tkiva.

Ipak, u ovom slučaju kada su istraživači analizirali preko 1.000 prijašnjih studija, grupiranje po indeksu tjelesne mase bio je najbolji izbor. I obično vrlo točno klasificira većinu ljudi, koji zaista imaju višak masti, kao predebele ili pretile.

Što vam je činiti ako imate višak kilograma? Dobra je vijest što smanjenje težine, već za 5 posto, smanjuje rizik za oboljenje od raka. Ako trenutno imate zdravu tjelesnu težinu trudite se da ju i zadržite.

”Izbjegavanje debljanja pomaže izbjeći daljnje povećanje rizika od oboljenja. Pravi pristup je održavanje postojeće težine.“

Komentari

▲ Povratak na vrh