Nove varijante svinjetine i priloga – krcate proteina i vlakana!

30 g bjelančevina i 10 grama vlakana pomoći će vam izgraditi mišiće, zasititi vas i produljiti vam život. Ovi recepti – nove varijante svinjetine i priloga – krcati su tim nutrijentima

BJELANČEVINE

Svinjeći file najčešće je najmekši komad svinjetine, stoga i najcjenjeniji. To je također iznenađujuće krt komad mesa. Primjerice, 120 g pečenoga svinjećeg filea ima samo 167 kcal te sadrži samo 4 grama masnoće. Nije loše za nešto što osigurava 30 grama bjelančevina.

KUPITE: Zapakiranome svinjećem fileu obično je uklonjena suvišna masnoća. Katkada se može kupiti već mariniran. To je praktično, ali dobro proučite etiketu jer marinada možda krije dodane šećere.

 

SKUHAJTE

Svinjeći file s bučom i prokulicama
Mike Price, chef i vlasnik newyorškog restorana Market Table, ovo jelo spravlja u dva koraka. Prvo zapeče meso na vrućoj tavi kako bi ostalo sočno. Potom ga stavi na povrće i ispeče. Jednostavno. Ukusno.

POTREBNO VAM JE:

  • 700 g svinjećeg filea
  • 2 žlice repičina ulja
  • 2 grančice majčine dušice
  • 2 češnja češnjaka, oljuštena
  • 2 šalice prokulice, očišćenih i razrezanih
  • 2 šalice narezane butternut buče

1 Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Meso posolite i popaprite. U velikoj tavi od lijevanog željeza zagrijte ulje i na njemu sa svih strana zapecite meso tako da postane zlatnosmeđe, ukupno 8 do 12 minuta. Izvadite na tanjur.
2 U tavu dodajte majčinu dušicu i češnjak te pirjajte minutu. Dodajte prokulice i buču te po velik prstohvat soli i papra. Pirjajte dok povrće ne posmeđi, 4 do 6 minuta. Na povrće stavite meso i sve prebacite u pećnicu.
3 Pecite dok povrće ne omekša, a termometar zaboden u najdeblji dio mesa pokaže 60 stupnjeva, 10 do 20 minuta.
4 S kuhinjskim rukavicama na rukama, pažljivo izvadite tavu iz pećnice. Ostavite da stoji 5 minuta pa narežite meso i poslužite s pečenim povrćem. Za 4 porcije
PO PORCIJI: 300 kcal, 38 g bjelančevina, 13 g ugljikohidrata (3 g vlakana), 11 g masnoća

 

UNAPRIJEDITE
Ovi kuharski manevri, koje otkriva Price, intenzivirat će okus temeljnog recepta

Imate li 10 minuta…
Kad se završi pečenje, nakon što sve izvadite iz tave, u nju ulijte 1/2 čaše crnog vina ili jabukovače. Vratite na srednju vatru i kuhajte dok se malo ne zgusne, oko 5 min. Dok miješate, kuhačom pokupite zapečene dijelove. Posolite i popaprite te umak prelijte po mesu.

Imate li 30 minuta…
U loncu do vrenja zagrijte 1/2 šalice octa od rižina vina i 1/4 žličice sambal oeleka (paste od papričica) ili smrvljenih pahuljica crvene paprike. Maknite s vatre i dodajte šalicu narezanih jabuka. Poklopite. Ovo napravite na početku pripreme pa će se jabuke “ukiseliti” dok se jelo zgotovi. Žlicom rasporedite po pečenome mesu.

Imate li 40 minuta…
Kupite 200 g vrlo tanko narezane pancete. Počevši od debelog dijela filea, čvrsto ga cijelog omotajte ploškama pancete sobne temperature. Ostavite u hladnjaku 30 minuta prije nego što ćete meso zapeći.

VLAKNA

Poslužite komad mesa veličine dlana s prilogom (ili oba) kako biste zaokružili obrok. Obje ove salate odlične su i ako ostanu za sljedeći dan.

1 ZIMSKA SALATA S 3 GRAHA
U velikoj zdjeli pomiješajte po veliku limenku (ocijeđenog i ispranog) slanutka, crvenog i crnoga graha. Dodajte nasjeckanu ljutiku, 2 žlice maslinova ulja i žlicu vinskog octa. Posolite i popaprite, promiješajte i pospite nasjeckanim svježim peršinom. Za 6 porcija
PO PORCIJI: 220 kcal, 11 g bjelančevina, 33 g ugljikohidrata (10 g vlakana), 6 g masnoća

2 PIRJANA BLITVA S LIMUNOM I ORASIMA
Dobro operite i očistite 800 g blitve pa narežite sve osim tvrdih peteljki. U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrijte žlicu maslinova ulja, nasjeckan češanj češnjaka i 1/3 šalice nasjeckanih oraha. Pirjajte često miješajući 3 min. Prelijte sokom 1/2 limuna, posolite i popaprite. Za 2 porcije
PO PORCIJI: 262 kcal, 10 g bjelančevina, 18 g ugljikohidrata (9 g vlakana), 20 g masnoća

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh