Napravite pakleno dobar domaći ljuti umak

Svatko može kupiti bocu sasvim pristojnog ljutog umaka. Ali čak i ako ste uvjereni da pripremate najbolja krilca u gradu, ona zapravo nisu vaš proizvod ako ih premazujete umakom iz masovne proizvodnje

Da biste imali doista jedinstvenu mješavinu ljutine papričica, oštrine octa, bogatog dima i odličnog okusa, morate napraviti vlastiti umak, ističe Andrew Carmellini, chef te autor American Flavor.

On je zamiješao formulu s nekoliko vrsta papričica koja se može toliko varirati da ćete željeti neprestano na stolu imati bocu ljutog umaka. “Odličan je sa svime – od sirovih kamenica do pečenih jaja”, kaže Carmellini. Krenite od njegove uravnoteže mješavine ljutih papričica ili pojačajte “temperaturu” birajući vrste papričica iz kategorije paklenski ljutog. Ipak, prijatelje upozorite na sadržaj prije nego što im u ruke date bočicu umaka.

POTREBNO VAM JE…

  • velik lonac
  • 4 staklene boce od 250 ml
  • lijevak
  • samoljepljive etikete

PRIPREMA:

  1. ODABERITE PAPRIKE

Da umak ima najviše dubine, najbolje je odabrati paprike različitog raspona ljutine, ističe Carmellini. Neka u kombinaciji budu najmanje 4 vrste paprika, ukupne težine od 750 g do 1 kg. Kombinaciju uskladite s vlastitom razinom tolerancije ljutine. Carmellini kombinira crvenu baburu, 2 anaheim i 4 jalapeno papričice te 1 poblano ljutu papriku.

  1. SKURITE ČILIJE

Poblano i anaheim papričice (ili 1 svoje kombinacije paprika) stavite na lim za pečenje, a njega pod grill u pećnici. Pecite dok papričice ne pocrne. Prebacite ih u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom, pričekajte 10 minuta pa ogulite. Sve paprike očistite od sjemenki i narežite.
SASVIM DOVOLJNO DIMA Pečenjem dijela (a ne svih) paprika dodaje se prava doza zapečenosti.

  1. LAGANO KUHAJTE

Dodavanjem začina okus se dodatno produbljuje, dok ocat daje drugu vrstu okusnog “udara”. U veliku loncu pomiješajte narezane paprike, 1 šalicu jabučnog octa, 1/3 zdjelice narezanog luka, 1 nasjeckani češanj češnjaka, 1 žlicu meda, 2 žličice kajenskog papra, 1/3 žličice  mljevenoga korijandra i 11 šalicu (350 ml) vode. Na srednje jakoj vatri kuhajte dok lagano ne zakipi pa uz povremeno miješanje nastavite kuhati dok papričice ne omekšaju, oko 1 sat.

  1. SMIKSAJTE U PIRE

Smjesu s paprikama stavite u blender i smiksajte u gladak pire. Posolite po ukusu. (Za  savršeno svilenkast umak, možete ga protisnuti kroz fino cjedilo, ali mi više volimo rustikalnu teksturu.) Operite lonac pa u njega ulijte smiksani umak.

  1. ULIJTE U BOCE

Umak ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Dobro operite staklene boce od 2,5 dl. Dok su još vrlo tople, u njih ulijte umak (poslužite se lijevkom te grabilicom ili posudom s izljevnikom). Nalijepite etiketu pa pohranite u hladnjaku, gdje može stajati do 1 mjesec.
UPOTREBA Svoj ljuti umak možete dodati u marinade i stir-fry, začiniti majonezu za premazivanje sendviča ili Bloody Mary učiniti još opakijom.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh