Napravite kod kuće ekspres-zimnicu

Jesen nam na stol stavlja obilje. Sačuvajte bar dio tih mirisa, okusa i vitamina za zimu tako što ćete napraviti zimnicu. Spravite je bez po' muke s ovim ekspres-receptom

“Povrće narežite te ga prelijte octom, ostavite nekoliko sati i – imate ukiseljeno povrće”, kaže Karen Solomon, autorica kuharice Jam It, Pickle It, Cure It.

Prema ovoj listi, napravljenoj uz njezinu pomoć, sezonske plodove pretvorite u vrhunske grickalice. Ovo su osnove brzoga kiseljenja.

NAREŽITE SASTOJKE

Tekstura i sastav plodova te veličina komada utječu na brzinu kiseljenja. Zato tvrdo povrće poput mrkve narežite na tanke ploške, ono poput luka i kupusa naribajte, a plodove s tvrdom korom, kao što su kruške, ogulite. Tako će brže upiti više tekućine za kiseljenje.

 

URONITE PLODOVE U MORE OKUSA

Rasol je otopina soli, začina i tekućine koja ukiseljenim namirnicama daje pikantan okus. Miješajte i kombinirajte začine i tekućine po svom ukusu. Primjer: staklenke od 400 ml napunjene rotkvicama i rižinim octom s aromatičnim dodacima:

1# Odaberite namirnicu (birajte jednu). Što je voće (da, voće!) ili povrće svježije, to će rezultat biti bolji.

2# Dodajte aromatičnu mješavinu. Računajte na 1 žlicu svakog sastojka osim ako nije drukčije navedeno.

  • Klasika – sjemenke kopra, celera i gorušice + crni papar u zrnu
  • Grčki – origano (2 grančice) + zgnječeni češnjak + klinčići + limunova korica
  • Svježe – oguljeni đumbir + narančina korica + mladi luk
  • Ljuto – pahuljice crvene paprike + tanko narezan jalapeno
  • Kineski – sečuanski papar + 5 začina + zvjezdasti anis
  • Indijski – sjemenke gorušice, korijandra i piskavice + kardamom + 1/2 štapića cimeta

3#  Sol i ocat: 1 žličica soli; octa za 1/2 staklenke

Alkoholni, jabučni, vinski (od crnoga i bijeloga vina), rižin ocat (slabiji je od ostalih, stoga njime staklenku napunite do vrha).

4# Do vrha dolijte vodu. Da, stvarno. To je to. Obična voda iz pipe. Sve što na poslijetku morate učiniti jest zatvoriti staklenku i dobro je protresti kako bi se sol rastopila, a sastojci ravnomjerno rasporedili. Promjenu okusa trebali biste zamijetiti sljedeći dan, no za najbolje rezultate pričekajte 3 do 5 dana, kad povrće malo omekša, ali i dalje bude hrskavo. Ovako ukiseljene namirnice u hladnjaku mogu stajati 2 tjedna, ali ako okus postane čudan ili se pojavi plijesan – odmah bacite.

Komentari

▲ Povratak na vrh