Meka, sočna pečenka s roštilja

Zaobljeni krajevi pospješuju ravnomjerno cirkuliranje vrućeg zraka – što je ključno da bi žilavi komadi postali toliko meki da meso otpada s kostiju. Za to je, doduše, potrebno i strpljenje.

Strpljenje se isplati – nagrada je meka, sočna pečenka s roštilja.

Vaš susjed možda tvrdi da vam smoker ne treba – ta prošlog je tjedna na roštilju ispekao fenomenalna dimljena krilca. Ipak, u krivu je kad je posrijedi pečenje savršeno mekih i sočnih rebaraca i goveđih prsa. Gerard Craft, chef restorana Niche u Claytonu, u Missouriju, za “dimljenje po doma” upotrebljava ovaj uređaj. “Odlično održava visoku temperaturu i kontrolira dim”, kaže.

Bazu napunite vrućim ugljenom, po njemu razbacajte komadiće drva, prilagodite otvore radi reguliranja temperature pa na rešetku stavite meso. Zaobljeni krajevi pospješuju ravnomjerno cirkuliranje vrućeg zraka – što je ključno da bi žilavi komadi postali toliko meki da meso otpada s kostiju. Za to je, doduše, potrebno i strpljenje: vatru morate održavati nekoliko sati – ali tu su prijatelji i pivo! Pozovite i spomenutog susjeda.

WEBER SMOKEY MOUNTAIN COOKER, SMOKER, WEBER.COM

DIMLJENA LJUTA REBARCA

4 ŽLICE MORSKE SOLI

1 ŽLICA SMEĐEG ŠEĆERA

2 ŽLICE PRAHA OD ANCHO PAPRIČICA

1 ŽLICA MLJEVENE PAPRIKE

1 ŽLICA MLJEVENOGA KUMINA

1 ŽLICA ČEŠNJAKA U GRANULAMA

1 ŽLICA KRUPNO MLJEVENOG PAPRA

1 REBARCA OD 2,5-3 KG, S MASNOĆOM NA JEDNOJ STRANI ODREZANOM NA 1 CM DEBLJINE

4 ZDJELICE KOMADIĆA DRVA ORAHA ILI HRASTA, NAMOČENIH 1 SAT

Način pripreme

1 / U srednje velikoj zdjeli pomiješajte sol, šećer i začine. Dobro utrljajte u meso. Omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku od 2 do 24 sata.

2 / Smoker zagrijte na 150 °C. Namočene komadiće drva razbacajte po ugljenu. Meso odmotajte i postavite na rešetku s masnom stranom okrenutom prema gore. Pustite da temperatura padne na 120 °C pa tu temperaturu nastavite održavati (namještanjem otvora ili dodavanjem ugljena) dok meso ne dosegne 71 °C. Za to će biti potrebno oko 3,5 sata. Ostavite da odstoji 15 minuta. Narežite i poslužite. – Jack Gilmore, chef u Jack Allen’s Kitchen, Austin, Teksas

Komentari

▲ Povratak na vrh