Ljetno povrće koje je u smoothiju bolje od banane

Upotrijebite ovo povrće idući put kada ćete pripremati doručak.

Vrijeme postaje sve toplije što znači da tikvice možete naći na gotovo svakoj tržnici ili u supermarketu. Što učiniti s cijelom tikvicom? Mogli biste je pirjati, puniti, baciti na grill ili od nje napraviti laganu ljetnu večeru.

No, najbolje što možete učiniti – barem ako pitate Jennu Tanenbaum, osnivačicu firme za naručivanje recepata i sastojaka za smoothije Green Blender – bacite je u blender.

Donosimo 5 razloga zbog kojih volimo smoothije s tikvicom.

summer-squash

1. Tikvica je poput praznog platna

Tikvica je bogata vlaknima i vitaminima te ima neutralan okus koji možete uklopiti u svaki smoothie.

Isprobajte kombinaciju tikvice s đumbirom, narančom i kurkumom, ili je kombinirajte s borovnicama i acai bobicama za tropski okus.

happy-man

2. Pridonosi zdravlju mozga

Pozitivne strane tikvice su mnogo više od samog okusa. Bogata je manganom, mineralom kojeg nećete naći u mesu ili mliječnim proizvodima. On je odličan za pamćenje i zacijeljivanje rana.

smoothies

3. Kremastija od banane

Sljedeći put kada ćete poželjeti dodati neki kremasti sastojak u smoothie, preskočite bananu i upotrijebite tikvicu.

„Tikvica je siromašna šećerom a obiluje kalijem, vitaminima A i C, te vlaknima. Vlakna čine vaš smoothie još zdravijim a uz to mu daju bogat okus“, kaže Tanenbaum.

eye-test

4. Dobra za vaše oči

Žuta tikvica je blagotvorna za vaše oči jer sadrži lutein i zeaxanthin, antioksidanse koji su dobri za zdravlje očiju. Antioksidansi su koncentrirani u kori tikvice, pa je iskoristite cijelu – zajedno s košticama, korom i svime.

folate

5. Bogata folnom kiselinom

Jedna šalica tikvice sadrži 35 mikrograma (oko 9% preporučene dnevne doze) folne kiseline, koja je zaslužna za pokretljivost spermija i smanjuje rizik za oboljenje od raka debelog crijeva i moždanog udara. Kombinirajte je s ostalim namirnicama bogatima folnom kiselinom, poput papaje, malina i špinata, za ukusan i zdrav obrok.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh