Koje je voće i povrće najbolje zamrznuto?

Dio voća i povrća nakon zamrzavanja gubi okus i nutrijente, no ostalo jednostavno “uživa” na ledu.

Slijede hladne činjenice: dio voća i povrća nakon zamrzavanja gubi okus i nutrijente, no ostalo jednostavno “uživa” na ledu. Slijedi lista sastavljena uz pomoć dr. sc. Genea Lestera, voditelja nacionalnog programa istraživanja u agrikulturi američkog ministarstva poljoprivrede. Nakon što otvorite proizvod, ne zaboravite prebaciti neiskorišteno u vrećicu za zamrzavanje, istisnuti zrak i zatvoriti vrećicu prije nego što je vratite na led.

Kukuruz

Otvorite vrećicu zamrznutoga kukuruza i shvatit ćete što nedostaje kukuruzu iz konzerve: okus, kaže Michael Ferraro, chef i partner u restoranu Delicatessen u New Yorku. Osim toga, blanširanje koje kukuruz prolazi prije zamrzavanja može povećati razine luteina i zeaksantina – karotenoida koji pomažu protiv slabljenja vida – i do 118 posto, tvrde indijski znanstvenici. Za najbolju kvalitetu potrošite ga u roku od 6 mjeseci od otvaranja.

Grašak

Zamrznuti grašak ne gubi gotovo nimalo okusa i teksture u odnosu na svježi, kaže Ferraro. A prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Science, zamrzavanjem graška povećava se njegova antioksidacijska aktivnost. Slobodno pritom kupujte velika pakiranja: pola šalice sadrži 13 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom C, a istraživanje Sveučilišta Kalifornije u Davisu pokazalo je da grašak nakon cijele godine provedene “na ledu” gubi samo desetinu vitamina C koji sadrži u startu.

Špinat

Poljsko istraživanje pokazalo je da zamrznuti špinat sadrži više kalcija nego svježi (i razmjerno više nego mlijeko). Kuhajte ga na pari kako biste probili njegove stanične membrane i učinili njegove antioksidanse dostupnijima, savjetuju talijanski znanstvenici. Pritom ipak povremeno bacite oko na kalendar: koncentracija folata u špinatu, koji mogu pomoći u borbi protiv srčanih bolesti, pada za 43 posto u razdoblju između tri i šest mjeseci provedenih na ledu, otkrilo je poljsko istraživanje.

Borovnica

Zamrznite ovu supernamirnicu i nećete izgubiti njene antocijanine – flavonoide koji pomažu u borbi protiv srčanih bolesti i raka, pokazalo je rumunjsko istraživanje. Možete ih i polako odmrzavati na sobnoj temperaturi, ali istraživanje Sveučilišta Sjeverne Karoline pokazalo je da količina antocijanina raste nakon jedne minute odmrzavanja u mikrovalnoj pećnici. Potrošite ih u roku od 4 mjeseca.

Trešnje

Zamrznute trešnje sadrže više antocijanina korisnih u borbi protiv raka nego one iz konzerve, otkrilo je istraživanje objavljeno u Journal of Food Science. Loša strana priče? Ako čekate predugo prije negoli ih upotrijebite u shakeu ili jogurtu, bit će nutritivno propale. Pregledna studija Sveučilišta Kalifornije u Davisu pokazala je da 50 posto polifenola u zamrznutim trešnjama propada nakon 6 mjeseci, a 25 posto nakon tri mjeseca.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh