Kako se priprema Sloppy Joe… najmesnatiji sendvič koji ste ikada jeli?

Pripremite se za mesni vrhunac. I za repete...

Konkretan, prijenosan i krcat bjelančevinama – sloppy joe, pecivo nakrcano usitnjenim pečenim mesom, trebao bi imati status jedne od najvećih kulinarskih kreacija u cijeloj američkoj povijesti.

Šteta što ga tako ne tretira prosječan Amerikanac kad ga priprema kod kuće. Jer, počne li njegova priprema otvaranjem konzerve, konačan proizvod izgleda kao nešto što biste istresli Flekiju u posudicu, a okus mu je poput konzerve iz koje dolazi. Zato smo dali zadatak chefu Francisu Derbyju iz newyorškog restorana The Cannibal da nam pomogne napraviti sloppy joe koji uključuje bogata, mesnata rebra plus kečap, coca-colu i pivo. Za početak kupite veliki paket salveta, a onda…

  1. Skompajte se s mesarom

Mljevena govedina je OK. Ali rebra su još bolja, kaže Derby. “Ona daju teksturu koja stvara protutežu mekoći peciva.” Oko 1200 g rebaraca dovoljno je za otprilike 14 sendviča. Zapamtite da prošarano meso nudi maksimum okusa.

  1. Zapecite meso

Narezana rebra posolite i popaprite. U velikoj posudi za pečenje debela dna srednje jako zagrijte žlicu ulja pa na njemu popržite meso sa svih strana, po 2-3 minute na svakoj. Zapečeno meso prebacite na tanjur obložen papirnatim ubrusom. Pećnicu zagrijte na 160 °C.

  1. Postavite temelje okusa

Sloppy joe možete prispodobiti chiliju: treba biti “konkretan”, a istodobno i svjež te pikantan – ali ne tako da spali jezik. Za najbolji okus treba vam ljuto, slatko, pikantno i dimljeno. Zato u posudu dodajte 2 tanko narezana luka i 5 nasjeckanih režnjeva češnjaka. Pirjajte 3 do 5 min; luk treba postati staklast. Dodajte 1 i pol žlicu dimljene paprike, 1 i pol žličicu chili praha te po 1/2 žličice kumina i korijandra. Miješajući kuhajte minutu-dvije. Umiješajte šalicu paste od rajčica i kuhajte 2-3 min pa ubacite rebarca.

  1. Omekšajte tekućinom

Polaganim kuhanjem u tekućini razgrađuje se vezivno tkivo pa govedina postaje supermeka. Usto, aromatizirana baza mesu daje još više okusa. U lonac stavite 1/2 čaše coca-cole (za slatkoću), 1/2 čaše smeđeg alea (za orašastu gorčinu), 1/2 šalice kečapa (za malo kiselkastog) te 1/4 šalice umaka od soje (za slano). Kuhajte dok se ne zgusne, 3-4 min, pa dodajte mesu, uz 2 šalice pilećeg temeljca. Pustite da lagano zavrije te poklopite i stavite u pećnicu. Pecite oko 3 sata: meso mora otpadati s kostiju.

SUPERIORAN DODATAK: kremasti kupus coleslaw

Dok se meso pirja, spravite coleslaw: pomiješajte naribanu glavicu kupusa, šalicu majoneze, 1 šalice zrnatog senfa, 2 žlice dijonskog senfa, 11 žlicu jabučnog octa te po žličicu šećera, soli, papra i sjemenki celera. Promiješajte. Prije posluživanja ostavite da odstoji 30 minuta. Dostatno za 9 zdjelica.

  1. Natrgajte

Pečena rebarca prebacite na dasku za rezanje. Služeći se dvjema vilicama, natrgajte meso s kostiju pa kosti bacite. S tekućine u kojoj se meso peklo uklonite masnoću. Meso vratite u posudu te kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne zgusne, 10-ak minuta. Posolite i popaprite.

  1. Poslužite

Chef Derby sloppy joe najradije radi s pecivom od krumpira. Da bude ekstrahrskavo, pecivo zapecite s prerezanim stranama prema gore pod grillom u pećnici oko 1 min. Potom na svako pecivo stavite po pola šalice mesne smjese. Poslužite s coleslawom. I pivom, dakako. Zaslužili ste ga.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh