Kako savršeno oguliti tvrdo kuhano jaje u 30 sekundi ili manje

Riješite se ljuske, a jaje neka ostane netaknuto.

Guljenje tvrdo kuhanog jaja bez nereda i odstranjivanja većine bjelanjka djeluje nemoguće. Znala sam da mora postojati lakši način, pa sam se okrenula Internetu. Tamo sam otkrila jednu bitnu stvar: stara jaja se lakše gule od svježih, prema USDA-u. Izbjegavajte jako svježa jaja i lakše ćete ih oguliti.

Osim toga, pronašla sam i 4 popularna trika koji obećavaju brzo i lako čišćenje tvrdo kuhanih jaja. Koliko su zaista učinkoviti? Evo što sam saznala nakon što sam ih sve isprobala.

baking-soda-1

1. Metoda s praškom za pecivo

Nekoliko portala predlaže da vodi u kojoj se kuhaju jaja dodate sodu bikarbonu. Navodno, podizanje pH vrijednosti jajeta (s alkalnom supstancom kao što je soda bikarbona) olakšava guljenje.

Dodala sam pola čajne žličice u litru vode i kuhala po svojem uobičajenom receptu (kada voda zakipi, poklopim lonac i maknem s vatre, ostavim da odstoji 10 minuta i zatim ocijedim vodu.) Zatim sam pokušala oguliti jaje na uobičajen način.

Presuda: Ljuska se skidala u velikim komadima s iznenađujućom lakoćom.

Dva palca gore – pogotovo zato što ne zahtijeva duže kuhanje nego inače.

lung-power-1

2. Metoda snage pluća

Evo kako bi trebalo funkcionirati. Prvo na dnu i na vrhu razbijete ljusku i odstranite komadić tako da napravite malu rupu sa svake strane.

Zatim stavite usta preko rupice na vrhu jajeta i puhnete svom snagom. Jaje bi trebali iskliznuti iz ljuske u vašu ruke – ako je vjerovati mnogim video klipovima koji se mogu naći na internetu.

Presuda: Možda ja imam slaba pluća, ali nisam uspjela izvaditi jaje bez trganja ljuske. Osim toga, od silnog puhanja mi se zavrtjelo u glavi a jaje nije iskliznula kako je navodno trebalo. Vidjela sam kako to rade u videima. Zašto to izgleda jednostavno kada oni to rade?

swirl2_0

3. Metoda vrtloga

Kulinarski portal Epicurious opisuje ovaj trik epskim. Kako funkcionira?

Skuhate jaja na uobičajen način, vratite ih u lonac u koji ste dodali malo hladne vode, zatim lonac pomičite kružnim pokretima kako bi se jaja zajedno sa hladnom vodom kretala u obliku vrtloga i sudarala se međusobno poput autića u lunaparku.

Nastale raspukline na ljusci bi trebale olakšati guljenje.

Presuda: Ova metoda je bila totalni kaos. Pobrinite se da koristite duboku posudu ili ovo radite iznad sudopera, inače ćete sve pošpricati vodom. Ovo je zahtijevalo mnogo energičnih okretaja kako bi se ljuske razbile, a kada napokon jesu nije ih bilo tako jednostavno oguliti kako je bilo obećano. I jaja su izgledala neuredno.

Dobra strana: Ovo je odlična vježba za ruke. (Ako tvrdo kuhana jaja nisu vaš prvi izbor, probajte s poširanim jajaima.)

glass1-1

4. Metoda sa čašom vode

Originalan YouTube video ima više od 21 milijun pregleda. Evo razloga. Stavite kuhano jaje u malu čašu s malo vode. Dlanom prekrijte otvor čaše te je iznad sudoper energično protresite.

Ljuska će se rasprsnuti na hrpu malih komadića i odmah će skliznuti s jajeta.

Presuda: Glasine su istinite; ovaj trik pali poput magije. Nakon pet sekundi ljuska se raspuknula skoro bez imalo uloženog truda – a jaje je ostalo glatko i savršeno.

Komentari

▲ Povratak na vrh