Kako sam izgubio 25 kilograma – a jeo sam kolačiće svaki dan

Ono što vam ovaj čovjek može reći o njegovoj iznenađujuće efektnoj dijeti može vam pomoći da i vi smršavite – i ostanete takvi.

Kada sam bio najteži, imao sam 93 kilograma. Možda vam to ne zvuči previše, ali ustvari jest kada ste visoki 168 centimetara. Postotak tjelesne masti kretao se negdje između 40 i 45 posto, što znači da sam bio pretio. Uglavnom, nisam dobro izgledao.

Oduvijek sam bio veliki dečko, ali onda su se dogodile dvije stvari zbog kojih sam se dodatno udebljao. Prije svega, postao sam uspješan online poduzetnik.

Kako sam mogao raditi od bilo kuda, postao sam digitalni nomad i preselio u Argentinu. Dok sam bio tamo, nisam se suzdržavao do hrane, naročito sladoleda, kojeg vam dostave do stana. Vjerujte, to je opasna stvar.

Druga stvar koja se dogodila je puknuće prednjeg križnog ligamenta (ACL), zbog čega se nisam mogao previše kretati. Kombinacija prežderavanja i ograničenog kretanja samo je pomicala kazaljku na vagi.

Kada sam se, u kasnim 20-im godinama života, preselio nazad u Toronto, prevelika težina, godine i općenito nezdravi lifestyle počeli su se odražavati na moje zdravlje. Osjećao sam se kao u tijelu 70-godišnjaka. Jednog dana mi se sve zgadilo i odlučio sam da ću se konačno dovesti u red.

Danas imam 68 kilograma, a postotak masti u mojem tijelu kreće se negdje oko 12%. (Testirao sam se koristeći high-tech DEXA skener.)

Evo kako sam to uspio.

Prije svega, napravio sam 10.000 koraka svakog dana. Mogu vam reći da to pun pogodak! Možda vam se to ne čini puno, ali sam na račun tih koraka izgubio 10 kilograma. Nakon toga sam krenuo dizati utege te sam kroz par godina izgubio dodatnih 15 kilograma. Zbog dizanja utega sam izgledao i osjećao se puno bolje.

Cijelo to vrijeme – a i danas – nije prošao dan a da nisam pojeo barem jedan kolačić. U rijetkim prilikama sam ih znao pojesti i 10 dnevno.

Zašto jedem kolačiće svaki dan

Prijatelji me stalno zezaju o tome koliko volim kolačiće.

Zato sam ranije ove godine organizirao pomalo smiješno okupljanje. Naime, svatko je morao ispeći ili kupiti kolačić s komadićima čokolade, koje smo onda kod mene isprobavali i glasali za onog koji nam je bio najukusniji.

sol-cookies1

Nakon što sam objavio fotografiju s degustacije na Facebooku i dodao hashtag #cookielife, ekipa se počela javljati i govoriti kako bi njihov kolačić sigurno pobijedio.

A ja sam im rekao da to i dokažu tako što će mi poslati kolačiće na probu.

I kolačići su počeli stizati na moju adresu! #Cookielife se tako neočekivano pretvorio u veseli, slatki pokret. Ljudi su slali kolačiće kao znak zahvale za poslovni savjet, ali i zato jer su htjeli biti uključeni u nešto tako zabavno i pomalo smijšeno.

Otkako sam krenuo s #cookielife u siječnju ove godine, više od 70 ljudi mi je poslalo kolačiće. I sve sam ih pojeo. (OK, neki put sam ih podijelio s nekim.)

sol-cookies-2_0

Ovaj fenomen je ujedno otvorio i mnoge zanimljive rasprave oko hrane i mršavljenja. Kad god pričam ljudima da jedem kolačiće svaki dan, oni se pitaju kako uspijevam ostati u formi, naročito jer većina njih zna kakav sam bio prije par godina.

Evo kako: unos i potrošnja kalorija su ključ gubitka kilaže.

Ako stalno unosite više kalorija nego što ih trošite, naravno da ćete nabaciti kilograme. Ako, pak, stalno unosite manje kalorija nego ih trošite, kilogrami će se topiti. Dakle, unesite otprilike isto kalorija kao što i trošite, i ostat ćete na istoj kilaži. Ne zvuči komplicirano, ali baš se u tome krije cijela znanost.

Znanost o mršavljenju

Možda se pitate što tehnološki poduzetnik zna o mršavljenju. Sudjelovao sam u osnivanju tvrtke Examine.com, što je ustvari svojevrsna enciklopedija za nutricionizam i dodatke prehrani.

Imamo ekipu israživača i doktora koji proučavaju sva istraživanja o određenoj nutricionističkoj temi te ih prevode u razumljive informacije za prosječnog čitatelja. Otkad je osnovana tvrtka, moja ekipa je analizirala preko 50.000 studija.

Kada sam tražio odgovor na pitanje: “Što jesti ako želite smršaviti?”, zaključak je bio isti onaj kojeg sam i sam predstavio u prethodnim rečenicama.

Iz našeg istraživanja: “Neovisno o omjerima makronutrijenata u vašoj dijeti, za mršavljenje je ključna negativna energetska ravnoteža (unošenje manje kalorija nego što je tijelu potrebno).

E sad, ima li veze kvaliteta hrane koju jedemo? Apsolutno!

Općenito, svi naši nutricionisti preporučaju konzumaciju što više cjelovite, neprerađene hrane. Osim toga, ne zaboravite uzimati dovoljne količine proteina kako bi izgradili i održali mišićnu masu.

Pritom morate znati kako ovo nije “sve ili ništa” filozofija. Sve dok držite unos i potrošnju kalorija pod kontrolom, nema razloga da se svaki dan ne počastite s nekom poslasticom po vašem izboru. Poznajem ljude u sjajnoj kondiciji koji svakog dana popiju dvije pive, ili pojedu čokoladicu, ili hamburger. (Budimo realni, svi mi imamo neki porok.)

Što se mene tiče, trudim se svakog dana pojesti dovoljno proteina i povrća. Posebno mi se sviđa okra, klice i šparoge. Vitamini i vlakna koji dobivate iz ovog povrća su sjajni za vaše zdravlje općenito, za vašu probavu i ostale stvari.

Također dižem utege četiri puta tjedno. Priznajem, dva dana su rezervirana za ruke, ne mogu si pomoći. Preostala tri dana u tjednu pokušavam napraviti 10.000 koraka. Svakog dana. Na ovaj način osiguravam zdravu tjelesnu masu i povjerljiv kardiovaskularni sustav. (Moj srčani puls u mirovanju je bio oko 90 otkucaja u minuti. Sada sam ga spustio na zdravih 55 otkucaja.)

Ali večeru uvijek završavam s kolačićem. Ili dva. Ustvari, to mi je jedan od omiljenih trenutaka u danu. Štoviše, taj jedan kolačić dnevno mi daje motiva da stalno jedem što zdraviju hranu, hodam i odlazim u teretanu.

Možete li jesti kolačiće i postati vitki?

Naravno da možete. Jednostavno obratite pažnju i stalno unosite broj kalorija sukladan kilaži koju želite imati i potrudite se da je većina hrane koju jedete “zdrava”.

Kolačići (ili čime god se želite počastiti) su dio prehrane – a nikako cijela prehrana.

Sol Orwell je 33-godišnji poduzetnik i suosnivač Examine.com. Sada piše o poduzetništvu i #cookielife na SJO.com.

Komentari

▲ Povratak na vrh