Kako na jednostavan način zdravu hranu učiniti ukusnom

Poboljšajte okus zdrave klope kako ne biste posezali za junkom.

Ključ ukusnih obroka nalazi se u vašim rukama: ako sami pripremate hranu, ona će imati bolji okus, otkriva novo njemačko istraživanje. Studija je pokazala kako su ljudi koji su sami pripremali zdrave shakeove, njihov okus ocijenili boljim od onih koje je pripremao netko drugi.

Možda zbog toga što priprema hrane zahtijeva trud. Ljudi moraju opravdati trud koji su uložili, što može pozitivno utjecati na percepciju okusa, kaže autorica studije dr. Simone Dohle.

Studija je otkrila kako se poboljšanje okusa odnosi samo na zdrave shakeove: nije bilo razlike u okusu kod nezdravih shakeova.

Zašto? Kuhanje povećava svijest o zdravlju, kaže Dohle. Kada sami pripremate obroke, postajete svjesni sastojaka koji se nalaze u jelu. Ako se trudite zdravo hraniti – i u receptu vidite samo zdrave sastojke – hrana će vam se više svidjeti. Ako sadrži nezdrave sastojke, manje će vam se sviđati.

Iako su u studiji sudjelovale samo žene, Dohle tvrdi kako se rezultati mogu primijeniti i na muškarce – posebice jer je njezina prethodna studija iz 2014. g., provedena na oba spola, pokazala slične rezultate.

Ako se trudite jesti zdravije, a opcije usputnih zalogaja vas ne zadovoljavaju, trebali biste se sami odlučiti na njihovu pripremu. Na taj način nećete biti u napasti da posegnete za ukusnim ali kaloričnim opcijama.

Dobra vijest je da ne morate biti Masterchef: minimalna priprema – poput shakea iz studije, za koji treba samo izmjeriti sastojke, smiksati ih u blenderu i uliti u čašu – učinit će da vam zdrava hrana, pripremljena kod kuće, priraste srcu.

Brza opcija za buđenje okusnih pupoljaka – kupite gotovo pečeno pile i obogatite ga povrćem koje ste sami ispekli.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh