Kako kava zapravo djeluje na naš sustav

Stručnjak otkriva zanimljive činjenice o kavi iz kuta tradicionalne kineske medicine, koje vas možda navedu da promijenite navike.

O tome je li kava dobra za nas te koliko je šalica optimalno, postoje različita mišljenja i različite teorije, a ni rezultati istraživanja nisu konzistentni. Za razliku od starijih istraživanja, koja uglavnom ukazuju na štetnost kave (zbog stvaranja kiseline u želucu, intoksikacije jetara, visokog krvnog tlaka i slično), novija istraživanja upućuju na to da dvije do tri šalice kave dnevno može čak biti korisno za naše zdravlje.

Prema takvim istraživanjima (npr. istraživanje američke klinike Mayo), pijenje kave sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca, a pozitivno djeluje i na mozak jer pojačava koncentraciju pa lakše rješavamo kompleksne zadatke, lakše učimo i brže pamtimo.

No, ne treba zanemariti ni socijalnu komponentu pijenja kave. Naime, u našim je krajevima kava glavni napitak uz koji se družimo, stoga indirektno može pozitivno utjecati na naše raspoloženje.

Pa ipak, čini se da istraživanja koja potvrđuju dobrobiti kave nisu dovoljno sustavna, obuhvatna niti su provedena dovoljno dugo razdoblje, pa nas mogu navesti na pogrešne zaključke.

Ostatak teksta pročitajte na Sensaklub.hr.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh