Kako ispeći savršene pljeskavice?

Svatko se kune u drugu metodu. Da otkrijemo najbolju, prošli smo kroz vatru sa 6 kg mesa

Pljeskavica koja se pamti mora zadovoljiti tri kriterija. Prvo – očito – mora biti ispečena na grillu.  Drugo, mora imati hrskavu koricu, no unutrašnjost joj treba biti sočna. Treće: mora biti jednostavna. Možete se igrati okusima kad birate dodatke, no najprije svladajte osnove – biranje mesa i oblikovanje pljeskavice. Mi smo na usavršavanje potrošili tjedne. Ovo su rezultati.

Kad sami sameljete meso znate što je u pljeskavici. Samljeti ga možete u električnoj sjeckalici ili – za najsočniji burger u koji se može i dobro zagristi – u pravoj mašini za meso.

Oblikujte pljeskavice

Ključ je u minimalnom rukovanju jer previše gnječenja daje žilave pljeskavice. Nježno oblikujte po 150 g mesa u loptice kao što su one teniske pa ih lagano spljoštite tako da budu nešto šire od peciva. Meso oblikujte nešto prije pečenja: pljeskavice sobne temperature ostaju sočnije i manje se skupe nego one koje se peku hladne.

Pecite strpljivo

Previše burgera upropasti se prčkanjem po roštilju. Tajna mesnate pljeskavice prave teksture: mirovanje i strpljenje. Pljeskavice stavite na vruć roštilj i – odmaknite se. Nemojte ih pritiskati lopaticom! Nemojte ih pomicati! Nemojte poklopiti roštilj! Serija testova pokazala nam je da su burgeri koje smo okrenuli samo jednom imali bolju koricu i sočniju sredinu nego oni koje smo često okretali.

  1. Rešetku prebrišite nauljenim papirnatim ubrusom. Meso stavite na izravnu, srednje jaku vatru. Počnite odbrojavati 5 minuta.
  2. Poslije 5 min okrenite. Čekajte još 3 min ili koliko je potrebno da pljeskavica bude pečena (60 °C za srednje pečeno, 63 °C da zadovolji zdravstvene službe).
  3. Burger će vam pokazati kad je gotovo. Vidite li “sok” i krv na površini? To znači: “Jedi me!”

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh