Jeste li spremni za dostavu vina – dronom?

Svjetski enolozi najavljuju najveće trendove u svijetu vina ove godine, a mi smo više nego spremni za njih!

Budućnost će biti sjajna za pjenušava vina, osobito ona proizvedena u malim vinarijama i do sada manje popularnim regijama, poput središnje i istočne Europe. I dalje će rasti popularnost rose vina, dok će klasik među vinima, chardonnay, unatoč činjenici da se trendovi mijenjaju, još uvijek imati značajan dio u tržišnoj utakmici.
Vodeći svjetski enolozi ovako vide vinske trendove u nadolazećim mjesecima tijekom kojih će također rasti zanimanje za vina s nešto nižim udjelom alkohola, pa i alternativnih alkoholnih proizvoda na bazi vina, koji u prosjeku imaju pet do šest posto alkohola.

Veganska vina
Većina vinara shvatila je da su u dobroj poziciji da iskoriste rastući trend eko i bio proizvodnje pa je za očekivati kako je i ‘veganska’ vina doživjeti svoj rast. Već sada mnogi restorani i barovi u ponudi žele imati butelje s veganskim simbolima, jer to njihovi gosti traže, premda mnogima nije sasvim jasno što to u klasičnim vinskim kapljicama nije po mjeri vegana. Naime, u nekim fazama proizvodnje vina koriste se ‘sredstva’ životinjskog podrijetla, primjerice albumin (iz bjelanjka jajeta) za bistrenje, što je veganima neprihvatljivo.

Dostava dronom
Već sada postoje aplikacije preko kojih možete naručiti vino koje vam stiže na kućnu adresu za dva sata. Za očekivati je da će u budućnosti dostava biti još brža. Amazon je u razvojnim centrima u SAD-u i Velikoj Britaniji već počeo raditi na projektu “PrimeAir“, čiji je cilj stvoriti uslugu bespilotne letjelice koja korisnicima može isporučiti određenu robu težine do 2,26 kilograma u roku od 30 minuta, ovisno o njihovoj lokaciji. Danas je to egzotika, ali jednog će dana to definitivno biti jednako normalno kao i svako drugo dostavno vozilo. Osim toga, proizvođači vina već koriste dronove  u vinogradima u svrhu praćenja kvalitete grožđa, kako bi optimizirali svoj urod. U korak sa svjetskim trendovima ide i Feravino, hrvatska vinarija iz srca Slavonije, koja uskoro na tržište planira lansirati i veganska vina, a tko zna, možda u skorije doba i mi budemo na kućnom pregu dočekivali butelje s dronom!

 

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh